Strava: de ‘King of Mountain’ van het GPS-loggen

Sinds een aantal weken maak ik gebruik van Strava, een tool op je via een GPS of smartphone gelogde sportactiviteiten inzichtelijk te maken. Snelheid, afstand, hoogte, hartslag en bij het fietsen tevens cadans en vermogen worden mooi weergegeven in tabellen, grafieken en uiteraard op de kaart. De kracht van Strava ligt echter op het sociale aspect. Er worden virtuele leaderboards opgemaakt van “segmenten”, stukken straat waarop je sport. De snelste over zo’n segment mag zich King of Mountain (KOM) noemen.

Hoe het werkt

Heel simpel: ga sporten met je GPS-device. Bijvoorbeeld een Garmin Forerunner of Garmin Edge of een smartphone met de Strava-app (of andere apps zoals Runkeeper, Endomundo). Start de tijd als je begint, stop de tijd als je klaar bent.

Wanneer je een smartphone gebruikt moet je hopen dat het moment dat je klaar bent eerder is dan het moment dat je batterij leeg is.

Mocht je iets anders gebruiken dan een smartphone met de Strava-app, dan moet je achteraf je GPS-file nog even uploaden op Strava. Voor Garmin device is dit betrekkelijk eenvoudig door middel van de Garmin Communicator plugin, voor andere apparaten zul je even het .gpx bestand moeten opsporen en die moeten uploaden naar Strava.

Wat Strava doet

Na het uploaden gaat Strava aan de slag met je GPS-log. Er wordt bekeken op welke manier je je hebt voortbewogen: fietsend, lopend, op de ski’s, etc. Vervolgens wordt er aan de hand van je GPS log gekeken wat je route geweest is. De combinatie van type sport en de route zorgt ervoor dat bekende “segmenten” gematched worden op jouw route. Bijvoorbeeld een beklimming, afdaling of een stuk langs een kanaal. Voor dit segment word je op de ranglijst, het leaderboard, geplaatst. De positie op het leaderboard is uiteraard afhankelijk van de tijd die je erover gedaan hebt om het segment af te leggen. Degene bovenaan het leaderboard mag zich de King of Mountain noemen.

Segmenten worden door gebruikers van Strava toegevoegd. Zelf kun je uiteraard ook segmenten toevoegen die nog missen. Ben je ergens King of Mountain en wordt er een snellere tijd neergezet door een ander? Dan krijg je een mailtje waarin je wordt geïnformeerd en uitgedaagd om je tijd weer aan te scherpen.

Followers en kudo’s

Naast de competitie die je aangaat met alle andere Strava-gebruikers kun je ook mensen volgen en deze mensen “kudo’s” geven voor hun prestaties. Zo blijf je op de hoogte van de sportactiviteiten en kun je laten weten dat je de inspanningen van je mede-sporters waardeert.

Amerikaanse toestanden

Uiteraard is er alweer wat controverse ontstaan rond het King of Mountain-idee. Een fietser in de US kreeg een dodelijk ongeluk toen hij zijn KOM op een afdaling terug probeerde te winnen. De nabestaanden klagen nu Strava aan omdat het de man in een onveilige situatie gebracht zouden hebben. Zucht…

Mijn Strava account

Zoals gezegd maak ik inmiddels zelf ook al een tijdje gebruik van Strava. Mijn account vind je hier.

Wat zijn jullie ervaringen met Strava? Al ergens een mooie KOM te pakken?

2 thoughts on “Strava: de ‘King of Mountain’ van het GPS-loggen

  1. Pieter de Boer

    Heb me eens aangemeld. Zag tijdens de Tour deze app voor het eerst. Grappig om eens te doen met Garmin. Helemaal straks met Berlijn marathon! 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *