Verslag Dam tot Damloop 2011

De afgelopen weken stond hardlopen op de achtergrond. Hoewel er flink gesprint werd was het niet door met mijn benen te bewegen, maar door mijn hersens te laten kraken en mijn vingers op het toetsenbord te laten vallen: ik moest afstuderen. Afgelopen maandag kwam het verlossende bericht dat dit gelukt was, ik mag mezelf Master of Science in Business Administration gaan noemen. Een mooie titel!

Half oktober moet er echter nog wel een marathon gelopen gaan worden, en die wil ik goed lopen. Tussendoor zoveel mogelijk trainingen zo goed mogelijk afwerken dus. Helaas is de vermoeidheid erin geslopen en gingen de trainingen steeds minder. Daarom in overleg met Rob Veer de afgelopen week rustig aan gedaan. Vandaag stond de Dam tot Damloop op het programma. Vanwege de wat mindere voorbereidingsperiode dan ik gewend ben had ik er geen (hoge) verwachtingen van. Het kan soms anders uitpakken.

Om 9:10 al de deur achter me dicht, de NS heeft werkzaamheden tussen Utrecht en Amsterdam waardoor en minder Intercity’s rijden die er ook nog eens langer over doen. Via Hilversum kom ik netjes om 10:15 het station in Amsterdam binnenrijden. Het is m’n 7e Dam tot Damloop en het afgeven van de spullen, speldjes vinden voor de startnummers en een vuilniszak over het hemdje om niet koud te worden, gaat op de automatische piloot.

Kort inlopen richting en voorbij de Nieuwmarkt en aan de andere kant van de gracht weer terug. Op het moment dat de dames starten, zes minuten voor de mannen, kom ik rustig het startvak binnen. Ergens halvewege het wedstrijdvak neem ik mijn plaats in: ik heb er zin in!

Rustig van start, vorig jaar blies ik mezelf al bij het uitkomen van de IJ-tunnel op. Dat is niet de bedoeling. De kilometertijden zijn goed, ik loop lekker ondanks dat mijn rechteronderbeen wat stijf aanvoelt en ik pak op 5km een bekertje AA die ik vol in m’n eigen gezicht gooi. Foutje, ik dacht dat het water was. Gelukkig komt dat 25m later en is de zoetigheid er meteen weer af.

Vanaf kilometer 8 begint het te regenen, vanaf kilometer 9 regent het serieus. Ik hou er eigenlijk wel van zeker omdat ik, net als slecht een relatief kleine groep lopers, droog gestart ben en regen dan altijd wel verkoelend vind. Hoewel het behoorlijk begint te soppen in mijn schoenen is de 10km doorkomst erg snel: 38:11. Dat is slechts 19 seconden boven mijn 10km PR.

Ik blijf vanaf dat punt goed lopen. De regen deert me eigenlijk niet zoveel. Het gaat erg makkelijk vandaag. Alle negatieve gevoelens na de trainingen van afgelopen weken zijn loop ik weg, het gaat gewoon echt heel erg goed.

Ik heb alleen niet echt een idee of ik een PR ga lopen. Mijn horloge is in de IJ-tunnel de kilometertelling al een beetje kwijtgeraakt doordat het GPS-signaal even weg was. De kilometertijden zijn wel goed maar het gemiddelde wat ik altijd in mijn schermpje toon klopt daardoor niet, die geeft 4:10/km aan.

Zonder al teveel op het schempje te kijken besluit ik gewoon zo hard mogelijk door te lopen, uiteindelijk is dat de essentie van de sport.

De laatste twee kilometer pers ik er nog wat extra uit. Het kost niet eens veel moeite en ik voel gewoon dat het goed zit. De laatste 700m vind ik altijd pittig bij de Damloop, omdat je nog twee keer een bruggetje op moet. als je die tweede gehad hebt is het echter uitrollen naar de finish toe. Ik haal nog twee mensen in en finish in 1:01:17.

Ik kijk nog een keer: 1:01:17, ik heb het echt gelopen. Vorig jaar 1:02:34 en nu een hele dikke minuut sneller. Sneller zelfs dan mijn PR van vorig jaar in het Amsterdamse Bos. En dat na een hele drukke periode waarin het trainen minder ging dan ik gewend ben. Of misschien juist daardoor?

Blijdschap maakt al wel snel plaats voor kou, ik ben doorweekt en begin meteen te rillen. Snel vind ik mijn spullen en met wat hulp van een voorbijganger krijg ik het Albert Heijntasje open zodat ik wat droogs aan kan trekken. Ik zie nog wat bekenden finishen uit de wedstrijd Businessloop en besluit het regenachtige “noorden” snel te gaan verruilen voor het droge en vrij zonnige Utrecht. Op de terugweg breekt op Amsterdam Centraal de hemel open, wat een hoosbui. Medelijden met de mensen die dan nog staan te wachten om te vertrekken. Gelukkig wordt het na een minuut of 10 weer droger en zet het onweer niet echt door zodat iedereen kan doen waar hij voor gekomen is.

Een geslaagde editie met een mooi nieuw PR!

6 thoughts on “Verslag Dam tot Damloop 2011

 1. Chris

  Gefeliciteerd met alles! Denk inderdaad dat de rust wel heel goed kan helpen. Ik liep ook zonder al te veel moeite m’n laatste 10K PR net nadat ik een paar weken heel weinig getraind had.

  Reply
 2. Vincent

  Gefeliciteerd met je PR tijdens de dam tot dam loop. Was dit nou de eerste keer vanuit het wedstrijdvak? Want dat scheelt natuurlijk een heel stuk, dan kan je gewoon doorlopen. Ik deed één keer mee en begon aan het eind van de dag in het voorste vak. Dit betekende dat ik alle business lopers voorbij moest en nergens echt de ruimte had.

  Daarnaast ook gefeliciteerd met het afstuderen, ik ben ook net afgestudeerd en ik weet wat een opluchting dat is.

  Reply
 3. Pieter de Boer

  Hey Maarten. Heel veel succes zondag in Amsterdam. Die 3 uur moet nu wel kapot hoor!!

  Trouwens, die laatste zin van jou… over die hoosbui…. toen stond ik in het startvak en moest ik nog 15 minuten wachten voor we mochten starten…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *