Runkeeper Health Graph

Sinds gisteren is de Runkeeper Health Graph in “public beta”. Dit betekent dat de API (Application Programming Interface) is vrijgegeven voor ontwikkelaars om hun applicaties op het platform van Runkeeper aan te gaan sluiten.

Is dit allemaal een beetje teveel informatie in twee zinnen? Lees dan rustig even verder wat dit betekent en waarom het een interessante ontwikkeling is!

Runkeeper kennen de meeste smartphone gebruikers waarschijnlijk wel. Het is een gratis applicatie om activiteiten te “tracken” op je telefoon. Hoewel ik in het verleden nogal eens gescholden heb op Runkeeper omdat het lang niet altijd even betrouwbaar en nauwkeurig is werkt het voor de meeste mensen prima. In Australië was ik er ook erg blij mee, door mijn kapotte Forerunner kon ik zo toch nog mijn loopjes op bijzondere plekken vastleggen!

Inmiddels heeft Runkeeper een hele berg gebruikers (6 miljoen geregistreerde om precies te zijn) verzameld en hebben ze een nieuwe ambitie: het verzamelpunt van jouw “fitnessdata” worden. Daartoe rekenen ze niet alleen je sportactiviteiten maar alles wat daar invloed op kan hebben. Denk aan je voeding, je gewicht, je hartslag en het aantal uren dat je slaapt.

Maar, omdat het veel werk is om die data allemaal naar Runkeeper te gaan uploaden willen ze het je makkelijker maken. Via bestaande apparaten, programma’s op je telefoon of Mac/PC of andere websites waar je al gegevens bijhoudt gaat Runkeeper al deze data bundelen. Dit noemen ze de “Health Graph”.

Via een zogenaamde “API” kunnen programma’s verbinding maken met de servers van Runkeeper. Hier kunnen ze dan gegevens naar versturen, maar ook van opvragen en ontvangen. Voor ons, als gebruiker, heeft dit als voordeel dat je data maar één keer hoeft in te voeren. Soms is invoeren niet eens nodig, wanneer je bijvoorbeeld met de Runkeeper app gaat hardlopen. Dan hoef je alleen maar op start en stop te drukken.

De komende tijd zullen er meer applicaties en apparaten op de markt komen die gebruik maken van de Health Graph API, waardoor je er waarschijnlijk nog wel meer van gaat horen. Ik ben in elk geval erg benieuwd wat dit sportieve gezondheidsplatform gaat brengen!

NB: Runkeeper positioneert als beheerder (en “eigenaar”) van de data. Als er maar genoeg bedrijven aansluiten kan dit voor Runkeeper erg interessant worden, ze weten immers een hoop over jou wat je misschien niet eens aan je beste vrienden vertelt! Hoewel dit ook is wat Facebook en Google doen (om maar even twee grote te noemen) is het altijd goed om je dat te realiseren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *