De zin en onzin van een Withings WiFi weegschaal

Een paar maanden geleden schafte ik vol enthousiasme een Withings WiFi weegschaal aan. Een weegschaal die automatisch mijn gewicht, vetpercentage en BMI zou registreren, analyseren en in “the Cloud” zou opslaan. Hoewel het product inderdaad vrijwel altijd deed wat het moest doen, begon het toch te knagen. Bepaald gratis was het niet. Goedkoop ook niet overigens. Ik was er al verschillende keren om uitgelachen. Sterker nog, het werd langzaam een grap onder vrienden en familie “hoe het met m’n WiFi weegschaal was”. Hoewel ik dat opzich niet zo’n probleem vind begon het toch te knagen.

Een review over het product schreef ik al eerder, maar is uiteraard nog terug te lezen voor de mensen die het gemist hebben. De Withings WiFi Scale is een weegschaal zoals alle anderen. Hij kan daarbij twee extra dingen: je vetpercentage meten en de gegevens uploaden naar het internet. Vanaf daar kun je de gegevens dan weer eenvoudig importeren in bijvoorbeeld rubiTrack, wat mijn digitale “sportdagboek” is.

Niet zonder problemen

Elke ochtend ging ik braaf na het douchen op de weegschaal staan. Eens in de zoveel tijd was ik dan wel erg licht… Van bijna 70kg ineens naar 63kg bijvoorbeeld. De weegschaal stond dan een beetje scheef. Na hem even recht te zetten en 10seconde te wachten kon ik er dan weer op gaan staan en kreeg ik wel een goeie waarde.

Waarden waar je niets aan hebt

Vetpercentage

Mijn vetpercentage is in de drie maanden dat ik het apparaat gebruikt heb precies 0,0% gewijzigd. Dit was namelijk altijd exact 3,0%. Een vetpercentage van 3,0% is echter extreem weinig, dat hebben de meeste wielrenners uit de Tour de France niet eens… Dat is dus weinig zinvol. Iets zinvoller werd de waarde wanneer ik mezelf niet als “atleet” bestempelde, ik had dan stelselmatig een vetpercentage van 5,6%. Nog steeds waarschijnlijk een flink stuk aan “de lage kant”.

BMI

De meest zinloze waarde is misschien nog wel de Body Mass Index, BMI dus. Een paar jaar geleden een erg hippe term om je lengte/gewicht verhouding uit te drukken maar inmiddels aardig achterhaald aangezien het lang niet alles hoeft te zeggen, zoals het destijds wel gebruikt werd. Met deze waarde doe je verder dus niks, maar hij wordt wel elke dag voor je geregistreerd. Fijn!

De alternatieven

Langzaam begon het dus te knagen, ik had er dik €140 (!) voor neergeteld, incl. verzendkosten, en het enige wat ik echt gebruikte was de gewichtfunctie. Nou is dat wel handig, want daarmee kun je bijvoorbeeld makkelijk zien of je tijdens een training genoeg gedronken hebt, door je voor- en achteraf even te wegen. Het verschil is ongeveer in milliliters wat je te weinig gedronken hebt onderweg.

Even rondkijken op Bol.com deed me een beetje schrikken. Voor €25, minder dan 20% van het bedrag dat ik voor m’n WiFi weegschaal betaald had, koop je een “normale” weegschaal, met meer functies en een best wel prima design.

De bovenste weegschaal in het rijtje, met de sexy naam Tristar Total Body Analizer WG-2422, sprak me wel aan. Een glazen plaat die gewicht, vetpercentage, vochtpercentage, spierpercentage en “botpercentage” (dat voorlopig gelukkig nog redelijk constant is gebleven) registreert. Het lijkt redelijk nauwkeurig te zijn, met waarden waar ik redelijk vertrouwen in heb.

Voor de volledigheid de gegevens van vanmorgen als voorbeeld:
– Gewicht 68,5kg
– Vetpercentage 8,5%
– Vochtpercentage 62,9%

Ok, ik moet elke dag mijn gewicht zelf even opschrijven. En dat is natuurlijk wel een hoop werk…

Dagelijks je gewicht noteren

Dat moeten de ontwikkelaars van “Tapbots” ook gedacht hebben, want die hebben voor €1,59 een iOS applicatie voor je iPhone of iPod touch te koop om dagelijks je gewicht op in te voeren. Mooie grafiekjes en een mogelijkheid om je streefgewicht te registreren krijg je er dan gratis bij. Zelfs de data die ik de afgelopen 3 maanden had verzabraaf iedere ochtend op m’n Withings weegschaal stappen kon ik met het invoeren van gebruikersnaam en wachtwoord importeren.

Nu nog een manier om het automatisch in rubiTrack te krijgen, want dat is met het verdwijnen van de WiFi weegschaal nog wel een handmatig klusje gebleven. Je zou er moe van worden.

De Withings WiFi weegschaal heeft 4 uur op Marktplaats.nl gestaan, toen heb ik hem voor €95 opgestuurd naar de dame die er wel interesse in had. Dank daarvoor.

15 thoughts on “De zin en onzin van een Withings WiFi weegschaal

 1. F@lco

  Whahaha, 125 euro voor een weegschaal? Nog geluk dat je hem goed kon verkopen (nog wel hopen dat ze niet dagelijks je cloud tot onweersbui maakt in rubitrack). Ik zeg hardlopen en lekker laten gaan die kg’s (moet toch al meer eten om op gewicht te blijven)!

  Reply
 2. Koen

  Heb de Tristar ook maar besteld. Moet mijn Tefal weegschaal vervangen welke structureel 6kg minder aangaf (kwam ik na enkele jaren achter). Zijn volgens mij ook berekeningen die aangeven met één kg minder en je X sneller.

  Reply
 3. Gonadan

  Het grote nadeel van het meten van het verpercentage door zo’n weegschaal is de gebruikte methode. Er wordt stroom door het lichaam gestuurd van je ene voet naar de andere. Aan de hand van de weerstand kan dan een vetpercentage geschat worden.

  Het probleem is dus dat hij in principe het vetpercentage van de benen meet, wat je daarboven hebt wordt buiten beschouwing gelaten. Ook kunnen lichaamsbouw, geslacht of ras van invloed zijn op de gemeten weerstand, net als een flinke laag eelt onder je voeten. Daardoor zal de meting helaas nooit zo nauwkeurig kunnen zijn als de bekende tang.

  Reply
 4. Slowburner

  Interessant artikel! De meeste user-reviews van Withings zijn uitermate positief, dus een tegengeluid is verfrissend!

  Ik loop al een tijdje met de gedachte rond om een Withings aan te schaffen. Het gemak in registratie en het mooi vormgegeven inzicht in verloop van gewicht/vet/lean mass over langere periode spreekt me erg aan. Aan de andere heb ik ook mijn twijfels over prijs, prestatie en het algemeen nut.

  Een van de punten van twijfel is de selectie van meetwaarden. Zo mis ik bij de Withings bijvoorbeeld hydration. (en vind ik BMI een overbodige extra). Als je dan toch diep in de buidel tast voor een weegschaal; In dezelfde prijsklasse kun je ook een Tanita of Omron vinden die werkelijk al het denkbare meet, incl persoonsherkenning en geheugenfunctie. ..En inderdaad; een notitieblok, excel of tapbot geeft ook inzicht over verloop van tijd.

  Dus mijn vraag aan aan auteur én reaguurders is; Welke meetwaarden moet een body-monitor weegschaal tenminste hebben? (Dus, gewicht, vet %, spier %, Hydration… etc, etc). Laat het weten in de comments!

  Reply
 5. jurjen

  je zou ook eens bij youw8 kunnen kijken. ik heb die weegschaal nu twee jaar en ben zeer tevreden.. ja of het vetpercentage 100% accuraat is weet ik niet maar je ziet wel of het lager of lager is geworden.

  groet

  Jurjen

  Reply
 6. robert

  Die Tristar is nu niet echt te vergelijken met een Withingsweegschaal als je het mij vraagt. Het is appels met peren vergelijken en de extra functies zijn een beetje overbodig lijkt me. Als je het zelf handmatig moet invoeren doe je het niet is mijn ervaring, dat heb ik al eens een tijdje geprobeerd. Het prettige van de Withings is dat deze synchroniseert met je smartphone en de gegevens voor je bijhoudt. Alleen de prijs is idd wel hoog, maar ik denk er toch serieus over na.

  Reply
 7. jan

  Lijkt of dit commentaar is van iemand die Tristar verkoop,
  De whitings weegschaal is geweldig we gebruiken het hier thuis met 5 personen iedereen kan op zijn eigen iPhone zijn gewicht en veel meer zien, je kunt doelen stellen onze bloeddruk meter werkt ook samen met het zelfde program.
  Na jaren van de wegschaal na weegschaal is deze Whitings welke we inmiddels meer dan een jaar gebruiken super.
  We hebben er zelfs 2 verschillende vrienden van ons eentje cadeau gedaan en zijn er ook erg tevreden mee, gebruiken het elke dag.
  dus ophouden met die onzin (-:

  Reply
 8. Jan

  Ik heb deze weegschaal al redelijk lang en hij is zo geweldig dat ik aan twee vrienden ook eentje cadeau heb gegeven ook deze zijn er uitermate tevreden over. We delen ook onze grafieken.
  Je kunt deze zelfs incl bloeddruk online met je dokter delen daar waar nodig.

  ik ga er morgens op staan en ergens in de dag kijk ik op mijn iphone of mijn computer en zie mijn gewicht, één keer per week meet ik mijn bloeddruk alles komt netjes in een overzicht op mij iphone.

  Jou comentaar klinkt als of je liever weer een fax hebt inplaats van je mail en scanner immers dat gaat ook,
  je wilt toch niet elke morgen je gewicht moeten invullen? die tijd is wel echt geweest hoor.

  Reply
 9. H S de Groot

  Ik heb ook een wihings weegschaal gekocht, en ik moet eerlijk zeggen ik vind het een waardeloos ding
  ik wil graag in kg gewogen worden maar hij schiet iedere keer terug naar ltb

  Reply
 10. J gros

  Het lijkt of jullie iets tegen deze weegschaal hebben of van de concurrent zijn.
  Wat een gelul ik heb deze weegschaal een aantal jaren
  mijn vriend en broer ook.

  We zijn er erg tevreden over elk fam lid kan zich wegen en dit op zijn eigen iPhone zien prachtig

  Reply
 11. karen

  Is gewoon n mooie weegschaal qua uiterlijk. Heb hem 2 of 3 jaar ondertussen. Weeg exact hetzelfde en vetpercentage is identiek. Ik weeg 52 kg en vetpercentage is 26 %. Rap gerekend heb ik dus ongeveer 13 kilo vet. Lijkt me veel (???) Ik kan niets negatiefs zeggen over de weegschaal maar ik vind ook niet dat er spectaculaire dingen kunnen worden gezegd. Is gewoon mooi, dat is alles.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *