Verslag Midzomernachtcross 2011 – kapot gaan mag…

De Midzomernachtcross is een loop die ik vorig jaar ontdekt heb. Inmiddels was het dit jaar alweer de 32e editie. Er zijn afstanden van 2km (jeugd), 5km, 10km en 10EM. Vorig jaar had ik voor die laatste afstand gekozen en ook dit jaar stond die 16,1km op het programma. Vorig jaar liep ik hier een heel scherp PR, waar ik me nog steeds over kan verbazen. Dit jaar maar eens kijken of we daarbij in de buurt kunnen komen, was de insteek. Om precies 20:00 klonk het startschot voor de 10EM, zodat iedereen voor het donker binnen zou zijn.

Een mooi constante loop, dat was mijn doel. Niet echt een eindtijd in mijn hoofd, want stiekem wist ik dat de 1:01:36 van vorig jaar nog te hoog gegrepen zou zijn. Bij de start kon ik vrij makkelijk vooraan gaan staan. Een plekje aan de zijkant gevonden zodat ik lekker weg zou kunnen.

De eerste kilometer ging prima. Voor mijn gevoel erg rustig aan gedaan en toch 3:47 neergezet. Tweede kilometer in 3:56, de derde helaas in 4:06. Ik had toen wat steken, die daarna gelukkig weer wegtrokken. In kilometer vier (3:51) losgelopen van de twee andere lopers waar ik naast/bij beland was, waarvan er eentje nog zo’n 8km kort achter me aan zou lopen. Goeie motivatie!

Foto met dank aan Bjorn Paree / @runoutofhell.

Kilometers in 3:54, 3:54, 3:56 en toen 3:47 volgde. Het ging goed, erg goed. Soepel, ontspannen en genietend van het bos en parcours. Vorig jaar heb ik regelmatig in het Amsterdamse Bos getraind en na een paar keer “verdwalen” snap ik inmiddels hoe het in elkaar zit.

Deze "tempos" kloppen niet met degene die je terugleest. De tijden die ik noem zijn handgeklokt van kilometer tot kilometer, bovenstaande tempo's zijn op basis van de hele kilometers wat door de bebossing lang niet altijd klopt in verband met mindere GPS ontvangst.

Kilometer 9 was niet goed in 4:01, geen idee waarom niet eigenlijk want ik voelde me daar nog erg goed. De volgende 2,1km (de bordjes gaan dan van 9km naar “nog 5km”) ging in 8:03, prima dus (ongeveer 3:50/km). Er is dan nog 5km te gaan. Ik weet dat mijn PR aanscherpen er niet inzit maar ik loop lekker door. Kilometers in 3:49, 3:49 en 3:55.

Met nog twee kilometer te gaan moet ik mezelf even “streng toespreken”, er gebeurt namelijk iets waar ik vaker last van lijk te hebben: ik het het gevoel dat ik “lui” word. Alsof ik, in plaats van twee snelle laatste kilometers te lopen en helemaal kapot over de finish te strompelen liever uitgerust aankom…

Op mijn tanden bijtend gaan de laatste kilometers ook nog in 3:49 en 3:50 (volgens de “paces” op mijn Forerunner zelfs nog wat harder) en ik kom ik goed uitgeput over de finish in 1:02:30. Zo hoort het.

Mijn tweede tijd op de 10EM, nét twee seconde sneller dan de Dam tot Damloop vorig jaar, en goed voor een 5e plaats in de uitslag! Een mooi resultaat en een goed gevoel dat de knop nog even om kon in de laatste twee kilometer. De finish vind ik er zelf op beeld nog redelijk goed uitzien:

‘s Avonds ben ik om 23:00 bekaf en duik m’n bed in voor 10 uur slaap. Moe, maar voldaan.

NB: erg mooie service dat je met RaceTimer (het timingsysteem dat gebruikt werd) direct de uitslagen online hebt én bijna direct je persoonlijke video erbij. TOP!

5 thoughts on “Verslag Midzomernachtcross 2011 – kapot gaan mag…

  1. Maarten Post author

   Daar ben ik niet 100% zeker van. Garmin zei 16,05 maar die is natuurlijk niet zo nauwkeurig in het bos, zitten ook een paar scherpe bochten in. Ik denk dat het redelijk goed klopt.

   Reply
 1. Hardloper

  Mooi gelopen Maarten!
  Wij waren om 20:00uur al weer vertrokken na onze 5km aldaar.
  Over DamTotDam gesproken: doe je daar dit jaar ook aan mee?

  Reply
  1. Maarten Post author

   De Dam tot Damloop staat dit jaar ook weer op het programma inderdaad. Gewoon bij de wedstrijdlopers vooraan. Jij ook?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *