Een ontspannen en sportief weekend in Renesse

Een lang weekend Renesse tijdens Pinksteren is een jonge traditie die drie jaar geleden begonnen is. In dat weekend overspoelen Duitsers, jong en soms wat ouder, het dorp om “Pfingsten” te vieren. Reden voor de ouders van Menso om hun vakantiehuisje even een weekendje niet te bezoeken. Voor ons juist een reden om er een kijkje te gaan nemen. Werken aan ons “Nieder-Deutsch”, veel zon, wat strand, lekker eten en tussendoor een beetje sporten. Alle ingrediënten voor een mooi weekend!

Dit jaar konden we op vrijdagmiddag al beginnen met de voorpret, want Menso en ik hadden besloten om met de racefiets naar Renesse te gaan. Een tocht van 135km die we via het Fietsknooppuntennetwerk (mooi Scrabblewoord!) zouden afleggen. Om 14:00 exact konden we vertrekken. Twee auto’s met derde vriend Berry en de vriendinnetjes kwamen dan in de loop van de avond.

De eerste 55km gaat erg voorspoedig. De bordjes zijn goed te volgen, hoewel het soms niet ideaal is dat je veel door het “centrum” van dorpjes wordt gestuurd. Het is ook prima weer, niet te warm, niet te koud, lichte tegenwind maar met kracht 2 soms 3 is dat heel goed te doen.

Na 55km rijden we in Capelle aan de IJssel even verkeerd, wat ons 4km extra fietsen kost en bijna 20 minuten aan tijd om uit te zoeken waar we dan wél heen moeten. We rijden vervolgens richting Rotterdam en de lucht begint dan al wat donkerder te worden.

Als we Rotterdam inrijden en de Willemsbrug, Erasmusbrug en Euromast in het vizier hebben vallen de eerste spetters. Daar hadden we gelukkig op gerekend, dus we trekken snel onze regenjasjes aan. Vervolgens komen we bij de Maastunnel.

Bij de Maastunnel ga je als fietser met een roltrap naar beneden, waarna je ongeveer 800m onder de Maas doorfietst om aan de andere kant weer met een roltrap naar boven te gaan. Best bijzonder!

Aan het einde dus weer omhoog…

Helaas ben je na de tunnel alle beschutting wel zo’n beetje kwijt: het havengebied van Rotterdam wacht. Gelukkig miezert het maar een beetje en zet het niet echt door… De jasjes blijken namelijk niet erg waterdicht en het koelt een beetje af door de regen.

Vanaf Spijkenisse, op zo’n 85km, houdt het vervolgens op met zachtjes regenen. De wind trekt aan en we krijgen een flinke bak regen over ons heen. Het stuk naar Hellevoetsluis is een erg mooi fietspad, maar daarvan genieten is er even niet bij.

Een twintigtal kilometers verder is de situatie eigenlijk niet veel anders. We zijn inmiddels net voorbij Hellevoetsluis en naderen het punt dat we 5 uur op de fiets zitten. Hoewel die 5 uur opzich niet zo erg is, begint het redelijk vervelend te worden dat ik maar blijf rillen van de kou. Op de Brouwersdam, we zitten dan op 130km, krijgen we nog een paar keer een goeie douche van langsrijdende auto’s. Hoewel we het gaaf vinden om zo door Zeeland te rijden wordt het “genieten” toch wel een beetje verstoord door de interne temperatuur.

Het laatste stuk naar Renesse wordt het gelukkig droog en gaan de wolken voorzichtig een beetje aan de kant. Van zon is nog geen sprake, maar het is in elk geval gestopt met regenen. Met ruim 140km op de teller rijden we vervolgens na 6uur en 20minuten (effectieve fietstijd, we zijn 7uur15 onderweg) het terrein bij het huisje op. Verkleumd, letterlijk. Na 20 minuten onder een hete douche kan ik er weer tegenaan.

De volgende dagen is het prima weer en kunnen we lekker naar het strand, hangen in de tuin, BBQ-en en twee keer hardlopen. Heerlijk!

De barre tocht van de vrijdag wordt snel vergeten: op zaterdagavond wordt er zelfs even gesproken over terugfietsen wanneer het maandag mooi weer is. Stoere praat, want de fietsen verdwijnen maandag in de loop van de dag gewoon achterin de auto. We doen het met mooi weer nog wel een keertje over!

2 thoughts on “Een ontspannen en sportief weekend in Renesse

  1. Hardloper

    Zo, da’s een best tochtje! Je hebt je best meer dan gedaan…
    Heb zelf voor as zondag een tocht in Nijmgeen op ‘t programma staan: 120km.
    Wel grappig met de fiets de roltrap op..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *