Hoe Garmin Connect verminkt werd door Bing Maps

Toen ik mijn Garmin Forerunner net had aangeschaft nam ik na het sporten nog bezweet plaats achter mijn computer om de gegevens terug te kijken op Garmin Connect. Voor wie het niet kent: Garmin Connect is de website waarop je gegevens van je Forerunner (of Edge) GPS apparaat kunt uploaden om vervolgens een “mooi” routekaartje, snelheid-, hoogte-, cadans-, power- en/of hartslaggrafiekje te krijgen (voorbeeld). Daarnaast biedt het je de mogelijkheid om routes te zoeken die door andere sporters zijn afgelegd over de hele wereld via de “Explore” functie. Erg mooi allemaal, totdat ze van Google Maps naar Bing Maps overgingen… Drie voorbeelden waarom Bing Maps inferieur is.

Details in de steden en dorpen

De kaarten van Google bevatten veel meer wegen, rivieren, kanalen en nuttige naamgevingen (bijv. op wijk) in grote steden dan de Bing Maps. De belangrijkste verschillen zijn vrij duidelijk zichtbaar. Onderstaand voorbeeld is van de wijk Oog in Al in Utrecht.Beweeg maar eens met je muis over onderstaand plaatje.

Wat opvalt: het park heeft geen paden meer, op één pad na. De Leidsche Rijn lijkt meer op een spoorlijn, de sluizen tussen de Keulsekade en de Kanaalweg zijn verdwenen, het water langs de Bilitonkade is gedempt… Daarnaast missen er belangrijke herkenningspunten op de Bing kaart: de Koninklijke Munt en de Molen de Ster zijn niet meer terug te vinden, toch wel opvallende punten hier in de buurt.

Details buiten de gebaande paden

Ook in de bossen en minder bevolkte gebieden is Google Maps gedetailleerder. Sterker nog, Bing Maps weet tussen Hilversum en de in de bossen gelegen golfclub bijna geen enkel paadje te vinden. Ook de toch wel redelijk grote golfclub ontbreekt en een groot stuk bos is niet als bos te herkennen. Wederom even de muis erover voor het verschil.

In- en uitzoomen

Als je op Garmin Connect gebruik maakt van de “Explore” functie, waarbij je routes van andere kunt opzoeken, heeft de in- en uitzoomfunctie een vervelend trekje. Hij zoomt niet op het punt waar je de muis plaatst, maar hij zoomt op het punt dat op dat moment in het midden van de kaart staat.

Opzich niet zo heel erg, maar de Explore functie opent elke week op een andere stad in de wereld. Nog nooit is dat in Nederland geweest (dat ik gezien heb) waardoor je altijd uit moet zoomen en vervolgens weer in moet zoomen op Nederland. Dan is het dus wél irritant en niet gebruiksvriendelijk.

Bonus: kleurgebruik en lettertype

Hoewel dit wellicht persoonlijk is vind ik het kleurgebruik op Bing Maps vele malen slechter dan op Google Maps, evenals het lettertype waar Microsoft voor gekozen heeft. De kleuren zijn te weinig onderscheidend doordat ze allemaal ongeveer in dezelfde tint gekozen zijn. Brrrr.

Waarom dan Bing Maps gebruiken?

Wat mij betreft is het redelijk duidelijk dat deze wijziging voor de gebruiker, ons dus als sporter, alleen maar negatief is geweest. Garmin Connect was een mooi product om in een gelikt jasje andere mensen inzicht te geven in de door jou gelopen routes. Natuurlijk biedt en bood het niet de gedetailleerde informatie zoals je die op bijvoorbeeld Training Peaks krijgt, maar voor heel veel mensen voldoet het prima.

Dat is misschien ook wel de belangrijkste reden dat Garmin hiermee weg is gekomen. Er zijn te weinig mensen die het wat uitmaakt en er was iets te veel geld mee gemoeid om het niet te doen. Bing Maps zal waarschijnlijk stevig betaald hebben om deze wijziging door te mogen voeren…?

Toch wel benieuwd of er meer mensen zijn die zich hier “druk” om kunnen maken en/of die het iets kan schelen. Op het forum van Garmin Connect zijn er nogal wat mensen die er verbolgen over waren. Ik ben benieuwd!

6 thoughts on “Hoe Garmin Connect verminkt werd door Bing Maps

 1. Leon

  Ha Maarten,

  Ik herken je frustratie volledig. Ook ik deed altijd meteen mijn Garmin er aan hangen om informatie op te snuiven en de kaart te bekijken (helemaal als ik in onbekend gebied liep). Nu laat ik hem soms een week met rust voordat ik het er op gooi.

  De eerste weken lag in BingMaps Luchthaven Schiphol midden op het Noordereiland in hartje Rotterdam (ik weet niet of je het Noordereiland kent, maar een flinke 747 daar laten opstijgen en landen, tussen de Willemsbrug en de Erasmusbrug in, lijkt mij een verdomd lastig klusje). Dat zei mij al genoeg over de professionaliteit en gedetailleerdheid. Ik vind het jammer.

  Wat voor programma gebruik jij nu om alles bij te houden (ook kilometers op schoenen en dergelijke)? Ik zie op je blog altijd van die onwijs mooie grafiekjes 🙂 Overigens heb ik net als jij een Macbook, dus bijvoorbeeld Garmin Training Center is echt ruk.

  Leon

  Reply
  1. Maarten Post author

   Die app heet rubiTrack, staat voor komende tijd een blogpost voor op het programma met de plus- en minpunten! Nog even geduld!

   Reply
 2. F@lco

  Gebruik zelf sporttracks (de gratis versie). Daar kan je verschillende kaarten kiezen. De garmin connect site is leuk als link voor in een blogpost maar voor gedetailleerde kaarten hadden ze het best imho openstreetmap kunnen gebruiken. Zoek nog een GPS route maak progje met die kaarten (trailpaden!)

  Reply
 3. EELien

  Er zijn inmiddels volksstammen die hun mening lieten horen en/of een slimme workaround verzonnen:
  – Facebook Group: Garmin Connect users who want Google Maps back!
  – Firefox gebruiker? Greasemonkey is dan altijd handig om erbij te hebben. Greasemonkey koppelt aan sites handige gebruikersscriptjes op maat, waar je wil (en ze bestaan). Er zijn meerdere scripts geschreven die de Bing-kaart vervangen door een Google-kaart. Dit (http://tinyurl.com/6b73dof) is er een van.
  Volgens mij bestaat iets dergelijks ook voor mensen die Chrome gebruiken.

  Reply
 4. Pascal van Meerten

  Even een ander vraagje.
  Het is mogelijk om met Garmin Connect je tijden en afstanden te delen via bv Facebook. Maar ik zou graag willen dat je tijden het delen kunt kiezen tussen verschillende miniatuurweergave’s, die andere dan weer zien in het nieuwsoverzicht. Is dit dus mogelijk?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *