Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?

Sinds kort hou ik netjes de kilometers die ik loop op mijn schoenen bij. Hoewel ik eigenlijk niet echt iets doe met de informatie wordt deze wel automatisch opgeslagen als ik een nieuwe activiteit van mijn Garmin naar mijn Mac haal. Zodoende kwam ik deze week bij toeval een keer op het overzicht uit van mijn “equipment”. Met al bijna 1000 gelopen kilometers op de LunarGlides vroeg ik me af wanneer je hardschoenen eigenlijk moet vervangen. Een klein rondje over het internet leert dat die informatie aan de ene kant eenduidig is en tegelijk per land een vrij groot verschil oplevert…

Even Google-en in het Nederlands (aantal kilometers hardloopschoenen) brengt je een aantal verschillende resultaten. Of ze het nou allemaal roerend met elkaar eens zijn of dat er gewoon veel nagepraat wordt laat ik even in het midden: de algemene opvatting is dat je tussen de 1000 en 1500km met een paar loopschoenen kan doen. Voor wedstrijdschoenen is dit iets minder, omdat ze wat minder demping en structuur hebben, maar exacte getallen heb ik niet gevonden.

Bronnen: Run2Day Arnhem (1000-1200km), PK Runningshop (1000-1500km), Hardloopschema.nl (1300-1500km), Runinfo.nl (1000+km) en tot slot Runner’s World Magazine (1200-1500km).

Dezelfde zoekopdracht in het Engels (running shoe mileage) levert echter compleet andere resultaten op. Ook hier geldt dat ze het allemaal óf met elkaar eens zijn of gewoon kopiëren: het zit allemaal tussen de 250 en 550mi (400-900km). Opvallendste daarbij is dat je in de US volgens Runner’s World Magazine maar 550-900km met een schoen doet, terwijl dat in Nederland volgens “hetzelfde bedrijf” dus bijna het dubbele is. Wellicht omdat Amerikanen gemiddeld genomen iets zwaarder zullen zijn?

Zelf heb ik altijd 1000-1200km aangehouden om mijn schoenen te vervangen. Maar veel meer nog doe ik het op gevoel. Wat doen jullie? Soms lees je ook dat je na anderhalf jaar sowieso nieuwe schoenen moet kopen omdat het rubber “uitdroogt”. Verkooppraatje of de waarheid?

6 thoughts on “Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?

 1. Joost

  Met de nieuwste trent ‘barefoot’ lopen kan je volgens mij gerust 5000 km op een schoen lopen, extra demping is volgens die loopwijze juist niet goed 🙂

  Maar goed … zal eerder 1500 dan 1000 km zijn, zeker als je lichtvoetig loopt en niet alleen op de weg.

  Reply
 2. DPC_Xaverius

  Ik zat vaak rond de 700km denk ik wanneer ik een gevoel krijg dat ze niet helemaal 100% meer lopen. Nu ben ik niet licht (ook niet zwaar) en ik denk dat dat inderdaad ook wel scheelt in de souplesse van de zool.

  En inderdaad, in de zomermaanden als wij in het bos trainen dan loop ik langer door dan in het winterseizoen wanneer we met mijn loopgroep vrijwel alleen op verharde ondergronden trainen.

  Reply
 3. Loopgek

  Tsja, gemiddeldes. Wat heb je er als individu aan? De consumentenbond deed jaren geleden een onderzoek en beweerde dat na 400km veel schoenen nog maar 60% van de oorspronkelijke demping hebben. En ook niet gebruiken, ze laten staan, is slecht omdat het rubber uitdroogt. Dus ook dan weinig kilometers.
  Ik haal op veel schoenen maar net 500km. Ik ben zwaar (80+kg), loop lomp qua techniek maar ga nog best hard (<36 op 10km). Mijn schoenen moeten dus erg hard werken.
  Wel geldt voor mij dat goedkopere schoenen even lang mee gaan als dure. Je zou ook nog een insteek kunnen maken op kosten per km.

  Reply
 4. Koen

  Mijn eerste paar weggedaan vanwege ouderdom >3jaar, was begonnen met hardlopen en na 2 jaar pas weer serieus opgepakt. Een half jaar voordat mijn eerste set “op” was heb ik nieuwe gekocht, deze ben ik om en om gaan gebruiken. Via sporttracks hou ik de km’s bij en doe een vervanging bij 1100 á 1200km. Ben 80Kg en geen snelle loper.

  Reply
 5. JoanHLWAdam

  Demping is idd gerelateerd aan hoe de loper/ster gebouwd is (gewicht) maar ook aan hoe de schoen belast wordt (bijv extreme hak-landing of voorvoet lopers). 1500 km voor je schoenen geldt daardoor niet als standaard regel. Ook moet je hierin meenemen de “rust periode” van een schoen, loop je 1x in de week of 4x, dat heeft consequenties voor jouw schoenen.
  1200 – 1500 is een schatting en je moet gewoon rond de 1000km al gaan opletten of je verlies v demping/ stabiliteit begint te krijgen in de schoenen. Dan komt daar ook nog eens je eigen belastbaarheid bij kijken.
  Ook daar zijn de hardloopwinkels voor, gewoon even nieuwe aantrekken, kijken of je verschil voelt (je raakt n.l langzaam gewend aan het onttrekken van de demping uit je eigen schoenen) en checken of er wellicht verval in ondersteuning is. Een winkel die jou als vaste klant wil behouden zal je hier eerlijk over adviseren!

  Reply
 6. F@lco

  Sporttracks houdt het mooi bij. Schoenen goed laten rouleren, althans dat doe ik. Zo rond de 1000 km krijgen ze vanzelf een stofplekje want dan is er weer een mooier model…;-)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *