De vijf lelijkste “barefoot hardloopschoenen”

De afgelopen tijd is er een flinke hype aan het ontstaan rond het “barefoot” hardlopen. Mensen gaan daarbij het met blote voeten de straat op om hun kilometers te maken. Slecht nieuws voor de schoenfabrikanten natuurlijk. Jarenlang wilden we een zachtere landing, meer energieteruggave bij de afzet en een schoen waarbij je het gevoel had op de wolken te lopen. Net nu fabrikanten daar de meest dure/lelijke schoenen voor op de markt aan het brengen zijn, komt er een beweging eigenwijze lopers die géén schoenen meer aan wil.

Wat doe je dan als fabrikant? Je gaat minimalistische schoenen ontwerpen. En dan komt er altijd wel íemand met slechte smaak boven drijven. Een kijkje in de keuken van minimalistische wansmaak met een top 5 van lelijkheid.

Nummer 5: Vibram Five Fingers Sprint

Als hekkensluiter de Vibram Five Fingers Sprint. Waarschijnlijk door iedere loper inmiddels wel een keer gespot aan de start van een loopje. Het ontwerp met de losse tenen valt uiteraard al op dus die “hippe kleurtjes” hadden ze echt wel weg kunnen laten.

Hoewel ze erg lelijk zijn gebied eerlijkheid mij te zeggen dat ik waarschijnlijk toch te nieuwsgierig ben om deze schoenen níet een keer aan te trekken. Zij het met iets minder opvallende kleurtjes.

Nummer 4: Terra Plana Vivo Barefoot Ultra

Voor zover ik begrepen heb is Terra Plana een behoorlijk vooruitstrevend bedrijf als het op barefootrunning en de bijbehorende schoenen/technologie aankomt. Met hun “groene beleid” (wat overigens opvallend veel van deze schoenfabrikanten pretenderen) proberen ze hun steentje bij te dragen aan een groenere wereld.

Waarom, in vredesnaam, ga je dan zo’n schoen maken…? De Croc voor hardlopers? De schoen (Crocs dus) waar iedere iets te zware huisvrouw mee over de boulevard slentert tijdens haar jaarlijkse weekje Spaanse Costa? Waarom?!

Nummer 3: Sockwa Playa Hi-top

Waarschijnlijk ontworpen door een fanatieke duiker die in zijn vrije tijd graag een stukje gaat hardlopen. Van wat oude wetsuits knipte hij een paar lappen los naaide ze aan elkaar en probeerde ze aan de man te brengen. Niet om aan te zien natuurlijk, maar daar gaat het niet om. Het is een lifestyle en dan hoeft het er niet uit te zien. Uit overtuiging doet men rare dingen. Of zouden er echt mensen zijn die dit mooi vinden en er graag op gezien worden…?

Nummer 2: Zem Shoes Split Toe Low

Goed gekeken naar de Vibrams en er een “unieke” eigen draai aan gegeven. Fantastisch. Met deze schoen ga je over straat als een soort kameel/dromedaris die net terugkomt van het diepzeeduiken en met zijn multifunctionele schoenen nog een lekker rondje gaat uitdraven. Er komt bij mij eigenlijk maar één vraag boven als ik deze schoenen zie: waarom?!

Nummer 1: Soft Star RunAmoc collectie

Niet één, niet twee, maar zelfs drie schoenen waarop (waarin) je minimalistisch voor lul kunt hardlopen. De RunAmoc serie doet me nog het meest denken aan schoentjes van prinses Jasmine uit Aladdin. Een tweede associatie zijn de zakjes die je ouders vroeger om hun schoenen moesten doen als ze iets eerder om je op te halen bij je zwemles in het lokale zwembad. Van die omgekeerde wegwerpbadmutsen. En dat dus aan je voeten terwijl je aan het hardlopen bent. Niet raar opkijken als je gevraagd wordt waarom je je pantoffels nog aanhebt als je hiermee op zondagochtend je straat uit loopt. Wie wil dat nou niet?

De ultieme minimale-geitenwollensokken-loopschoen is bij deze bekend. Je kunt je onderscheiden met drie verschillende modellen: de Soft Star RunAmoc “Chocolate”, “Black” en “Red”. Allemaal even lelijk. Veel succes!

Bovenstaande is uiteraard een persoonlijke mening. Laat gerust jouw mening horen door een reactie achter te laten! Als minimalistische hardloper kun je hier lachen om de “traditionele” hardloopschoen in een oerlelijk jasje.

8 thoughts on “De vijf lelijkste “barefoot hardloopschoenen”

 1. Joost

  hahahaha die laatste komen rechtstreeks uit de Middeleeuwen (of nog eerder) .. idd foeilelijk. Wat mij betreft is het jachtseizoen geopend op gasten met die wangedrochten aan de voet. Daarbij vergeleken zijn de five-vingers toppunt van design 🙂

  Reply
 2. kenneth

  Hahaha, geweldig! 😀

  Helemaal gelijk. Het enige barefootstyle schoeisel dat esthetisch verantwoord is, zijn de Luna Sandals. Maar daar zit dan ook geen groot bedrijf achter …

  Reply
 3. Frunning

  Als gekend barefoot(-style) hardloper durf ik rustig te zeggen: leuke top 5!
  Of eigenlijk dus: stomme top 5 😉

  Toch nog wat opmerkingen
  Nr. 5: helemaal mee eens, zo’n jaren-60 psychedelisch kleurmotief is nog NOOIT ergens mooi op geweest, en hier ook zeker niet.
  Nr. 4: helemaal oneens, ik vind deze te gek!
  Helaas is het (bij mijn weten) nog maar een prototype, maar ik kan niet wachten om deze te proberen; superlichtgewicht, luchtig, en perfect minimalistisch. Het uiterlijk is een smaakkwestie en de Crocks’ associatie neem ik dan maar op de koop toe 🙂
  Nr. 3 en 2: allebei best wel lelijk inderdaad… de eerste ken ik niet, de tweede heb ik wel eens aangehad, niet echt geschikt om in te lopen wat mij betreft. Meer een lifestyle-schoentje voor beachdudes waarvan ze later bedachten dat ze het ook als minimalistische hardloopschoen konden verkopen.
  Nr. 1: erg lelijk inderdaad. Ook weer een geval van een schoentype (als we het dan toch maar zo noemen) wat al jaren verkocht werd aan een kleine alternatieve doelgroep, alleen hebben zij dit specifieke type wel speciaal gemaakt voor de hardlopers onder hun clientèle. Geloof het of niet; hun andere schoenen zijn nog veel lelijker!

  Overigens, wat ik zelf pas ècht lelijk vind is juist wat inmiddels helaas dé standaard hardloopschoen is geworden: een witte bovenzijde gemaakt van dat heel open gaas-stof, hier en daar een stukje nepleer in zilver met wat overbodige ‘snel’ uitziende streepjes en dingetjes, een logo en wat hippe technologische marketingtermen, een dikke schuimachtige tussenzool met hier en daar wat ‘zorgvuldig geplaatste’ groeven en richels, en natuurlijk slijtzool met een kek profieltje in minimaal twee kleurtjes, en om het af te maken natuurlijk nog wat Gel-, Air- of Torsiontoestanden.
  Let wel, het gaat niet op die tussenzool (hoewel we daar niets van moeten hebben) maar om dat eeuwige witte gaasstof met zilver en een steunkleurtje… blèh!

  Reply
  1. Maarten Post author

   Wat betreft die laatste opmerking: helemaal mee eens! De standaard witte hardloopschoen met een gaasje is lelijk. “Gelukkig” wonen we in een land waar ze nagenoeg niet als dagelijkse schoen gelopen worden… Dat zie je in de US en Australië veel. Vreselijk! 😀

   Reply
 4. Jurgen Neele

  Buiten de schoenen om, die ik niet allemaal heel erg lelijk vind, vind ik het altijd enorm vreemd staan als mensen er op lopen.

  Het is misschien wat meer natuurlijk maar in de maatschappij staat het toch vreemd als iemand “geen” schoenen aan heeft in het openbaar 😉

  Reply
 5. Loopgek

  Gisteravond zomeravondcup 10km zat er een gast op fibrams tot 4km voor me. Ik vermoed dat hij een lage 36-er heeft gelopen. Ik ga iets voorzichtiger zijn met mijn commentaar op deze lifestyle ….

  Reply
 6. Joff

  Ik ben dus iemand die op de 5 fingers loopt. Ik heb jaren lang last gehad van blessures. Sinds het aanschaffen van deze schoenen geen blessures meer en ik loop een halve minuut per km harder.
  Laat ze maar lekker lachen!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *