Garmin Forerunner 305 vs Garmin Forerunner 310XT

In maart 2010 schafte ik een Garmin Forerunner 305 aan om mee te gaan trainen. Met heel veel plezier begon ik weer fanatiek te lopen. Ik ben er van overtuigd dat ik mede door de Forerunner het fanatiek en consequent trainen langer heb vol kunnen houden. Helaas ging hij al vrij snel kapot, en nog een keer, én nog een keer… De laatste keer was ik het zo zat dat ik via GPSshop.nl wist te regelen dat ik met bijbetaling een Garmin Forerunner 310XT zou krijgen als vervanging. Inmiddels zijn we ruim 6 weken verder: tijd om de balans op te maken van de belangrijkste verschillen in dagelijks gebruik.

Vooraf is het wellicht goed om te melden dat ik de Forerunner eigenlijk alleen gebruik voor het hardlopen en wielrennen. Zwemmen (de derde belangrijke functie die de Forerunner als “triatlonhorloge” ondersteunt) is aan mij niet echt besteed. Ik gebruik het horloge minimaal vier keer per week om mee te lopen, gemiddeld één keer op de racefiets.

Specificaties

Allereerst een volledig overzicht van de twee horloges “op papier”. De verschillen:

Uiterlijk

De Forerunner 310XT is iets lichter (merk je niks van) en iets kleiner. Dat laatste merk je wel. De “hoek” die je in de 305 hebt is weg, waardoor hij wat comfortabeler draagt. Het blijft een lomp ding, maar wel een iets minder lomp ding.

De band is ook iets anders, waarbij je “twee” haakjes hebt die in het bandje schuiven. Mijn gevoel is dat het daardoor iets robuuster is, dus dat het minder snel kapot zal gaan. Het “kleine bandje” dat ervoor zorgt dat het overgebleven deel van de strap niet los bungelt heeft ook twee ingenieuze haakjes gekregen waardoor het goed blijft zitten. In het begin irritant, daarna toch wel handig.

Kleine dingetjes die kun kunt verwachten bij een vernieuwd, duurder product maar niet wereldschokkend. De kleuren vind ik persoonlijk iets mooier maar dat is uiteraard een kwestie van smaak.

Batterijduur

De batterij van de Forerunner 310XT gaat 20uur mee, tegenover 10uur voor de Forerunner 305. Voor mij niet heel erg interessant. Ik heb nooit een lege batterij gehad met de 305. Ben je echter een ultraloper en ga je voor de écht extreme afstanden dan kun je niet om de 310XT heen. Voor mij niet echt een meerwaarde, zeker omdat hij thuis eigenlijk altijd aan de lader ligt en dus altijd klaar is om gebruikt te worden.

Powermeters

Serieuze wielrenner die met een powermeter rijdt? Dan kun je niet om de 310XT heen. Deze ondersteunt namelijk als enige horloge uit de Forerunner serie een powermeter. Gezien de prijzen van die krengen voor mij geen optie, dus daar ligt geen meerwaarde.

Overigens kijk je als wielrenner misschien liever naar de Garmin Edge serie.

Hartslagband

De hartslagband die je bij een Forerunner 310XT krijgt is echt vele malen comfortabeler dan de standaardband die bij de Forerunner 305 zit. De band is helemaal van stof/elastiek en alleen aan de voorkant zit een stukje plastic, waar de sensor en zender in zitten. Deze banden kun je overigens ook los kopen, maar ze zijn vrij prijzig. Deze band werkt ook op je 305.

Tip: koop ‘m in de USA of Australië of laat iemand ‘m meenemen, scheelt behoorlijk.

Waterdichtheid (zwemmen)

Waar de Forerunner 305 slechts een half uur tot een meter onder water kan is de 310XT “volledig waterdicht” tot 50m. Je kunt dus mee zwemmen en sinds de laatste firmwareupdate kun je er ook vrij aardig mee zwemmen in open water. Voor mij niet iets dat ik ga gebruiken, maar wellicht het overwegen waard als je hem daar wel voor gaat gebruiken.

Opmerking: ik verdenk mijn Forerunner 305 ervan dat water in de vorm van zweet (ik zweet behoorlijk op mijn onderarmen tijdens het sporten) heeft bijgedragen aan het feit dat hij tot 3 keer toe kapot ging. Er zit achterop een opening voor het luidsprekertje waardoor er wat vocht in kan. Dit blijft overigens bij een vermoeden, ik dat daar verder online niks over vinden en bij de reparaties heb ik er niks over gehoord.

“Draadloos”

De Forerunner 310XT brengt z’n data draadloos over van het horloge naar je Mac/PC. Hoewel dit goed werkt (als je de kamer binnenloopt waar de computer staat begint hij bijna direct de data over te zetten) blijft het nodig om een extra accessoire bij de hand te hebben: een “ANT+ dongle”. Aangezien ik alleen een laptop heb moet daar dus altijd een USB stick inzitten om data over te zetten. Waarschijnlijk is het handiger als je gewoon een vaste computer hebt, dan zit die USB dongle niet in de weg.

Wat mij betreft toch een klein voordeel voor de 310XT maar dan vooral voor mensen met een vaste computer.

Trilsignaal

Hoe onbelangrijk het ook mag lijken: dit is echt een fantastische functie. Niet meer elke kilometer een piepje, geen piepjes als je voor een stoplicht staat op de racefiets én het belangrijkste: geen piepjes wanneer buiten je opgegeven doelen loopt tijdens een training. Hij trilt heel discreet om je pols, goed voelbaar en zonder dat andere mensen er last van hebben. Nog nooit “last” van gehad? Let bij je volgende loop eventjes op wanneer je het eerste kilometerpunt passeert: *bliep-bliep*, *bliep-bliep*! Nog leuker: als iemand een signaal ingesteld heeft voor hartslag en/of snelheid…

De trilfunctie is echt een perfecte toevoeging wat mij betreft! Het enige wat eraan verbeterd zou kunnen worden is dat de signalen niet van elkaar te onderscheiden zijn, dat zou volgens mij best moeten kunnen.

Al met al…

…is de Garmin Forerunner 310XT duidelijk een verder doorontwikkeld horloge. Er zitten een aantal hele handige verbeteringen in waarbij het uiterlijk, de vernieuwde hartslagband en de trilfunctie wat mij betreft de belangrijkste bruikbare verschillen zijn. Als je een erg fanatieke loper/fietser of triatleet bent is de 310XT dan ook een erg mooi horloge.

Is het genoeg om de €140 prijsverschil (bijna 100% duurder dan een Garmin Forerunner 305) te verantwoorden?

No f**king way.

Sport ze!

9 thoughts on “Garmin Forerunner 305 vs Garmin Forerunner 310XT

 1. ReneS

  Overal staat te lezen dat je de gaatjes van de 305 moet afplakken met wat plakband om problemen te voorkomen, dus dat zou heel goed de oorzaak van het probleem kunnen zijn. Maar binnenkort is de 610 uit, ik zou haast het plakband van mijn 305 halen om nog even een nieuwe te kunnen scoren met bijbetaling 😉

  Reply
  1. Maarten Post author

   Hmm, dat heb ik nooit gezien eerlijk gezegd. Vraag me toch af of dat alledrie de (verschillende) problemen zou kunnen verklaren…? Die 610 ziet er ook mooi uit trouwens, wel weer erg duur.

   Reply
 2. Koen

  Ook nooit gezien dat je die gaatjes zou moeten afplakken, zweet altijd flink en heb nu na 2 jaar geen problemen ervaren. Alhoewel ik me afvraag of de “piepjes” het nog wel doen. De 610 lijkt mooi, maar imo wat lastig in de winter dat touchscreen en ook een kleiner scherm (zie ook DCRainmakers ervaring).

  Reply
 3. Loopgek

  In het tabelletje staat dat “simple workouts …” op de 305 wel mogelijk zijn maar op de 310XT niet. Maar in je andere bericht heb je het gewoon over deze optie op de 310XT. Hoe zit dat nou?

  Reply
  1. Maarten Post author

   Beetje onduidelijk inderdaad, ze hebben een iets andere manier van workouts aanmaken.

   Op de 305 kan het via Mode > Training > Workouts > Quick. Hier kun je snel een tijd/afstand en één doel opgeven (bijv. snelheid of hartslag). Dit noemen ze een Simple Workout in de tabel hierboven.

   Op de 310XT gaat het via Mode > Training > Workouts > Custom. Hier heb je dezelfde opties als bij de 305 onder Mode > Training > Workouts > Advanced. Filmpje van de 310XT waarop de optie gebruikt wordt vanaf 1:27. http://www.youtube.com/watch?v=tOrGSk3dcDw

   Je kunt er hetzelfde mee bereiken, maar de “Quick”-optie op de 305 was iets eenvoudiger.

   Reply
 4. Beno Baars

  Maarten, fijn dat je dit allemaal hebt uitgezocht, die verschillen tussen de 305 en 310, super! maakt het kiezen een stuk makkelijker, bedankt.

  Beno

  Reply
 5. Nancy

  Ik bezit een Garmin forerunner 305. Helaas is van dit uurwerk mijn bandje stuk, meer bepaald de metalen sluiting. Het asje is middendoor. Ik ben reeds bij 2 sportwinkels gaan informeren of zij dit zelf kunnen repareren, helaas. Blijkbaar zou Garmin zo’n stukken niet te koop leggen in de shops. Ik vind het heel jammer want nu ben ik verplicht mijn uurwerk te laten verzenden en zou het wel eens kunnen zijn dat ik een maand zonder Garmin zit. Is er een andere mogelijheid om dit uurwerk gerepareerd te krijgen ?

  Reply
  1. Nancy

   Even ter verduidelijking…ik ben uit België en daar dus naar die winkels geweest. Misschien is er in Nederland een mogelijkheid ?

   Reply
 6. Elena

  Hoi!
  Ik heb een Garmin 301, een bloksteen uit het jaar nul, maar hij heeft bijna alle functies die ik wil gebruiken, nl. mogelijkheid om waypoints in te voegen, workouts, multisport en PC compatibiliteit. Heeft de 310 dit ook? Anders, welke dan wel? Ik gebruik het voornamelijk om in het bos te lopen, fijn om achteraf te weten waar ik ben geweest.
  Ik worstel tussen weer een Garmin of een Polar, een goede GPS is een must!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *