Trainingen inplannen in je Garmin Forerunner

Sinds een aantal weken train ik op de schema’s van Rob Veer. Deze schema’s bevatten een overzicht van wat ik per dag zou moeten trainen. De trainingen bestaan uit opdrachten op basis van tijd, hartslagzones en snelheid/tempo. Hoewel je natuurlijk onderweg steeds op je horloge kunt kijken, kan het veel makkelijker door gebruik te maken van de functies van je Garmin Forerunner.

Door de trainingen om te zetten in “workouts” kun je tijdens je training signalen ontvangen van je Forerunner. Bijvoorbeeld door je te wijzen op een te hoge/lage hartslag, snelheid of gewoon een wisseling van de intensiteit of het ingaan van de volgende interval.

Als je een schema hebt dat per week of meerdere weken werkt (in mijn geval vier weken) kun je deze in z’n geheel opnemen in je Forerunner. Op die manier hoef je alleen nog maar je Forerunner uit de kast te pakken en staat je training “automatisch” voor je klaar op de dag dat je die uit moet voeren.

Hoewel ik absoluut geen fan ben van de Garmin Training Center software is het voorlopig de enige manier die ik gevonden heb om dit voor elkaar te krijgen. De software voor Windows lijkt een stuk beter in elkaar te zitten dan die voor Mac OS X (wat ik zelf gebruik) maar in de basis werkt het hetzelfde.

Op de Mac/PC

Stel, op mijn schema vind ik een training waar staat: “1h30 Z1 – na 14:30 steeds 30s vlot”. Als ik dat invoer als workout in Garmin Training Center ziet het er als volgt uit.

Ik loop dus 6 keer een set van 15 minuten waarbij ik 14:30 in Z1 loop, gevolgd door 30 seconde vlot doorlopen. Door die twee stappen 6 keer te herhalen kom ik aan anderhalf uur.

De laatste stap (geen onderdeel van de “herhaling”) voeg ik toe om te zorgen dat mijn Forerunner door blijft lopen op het moment dat ik de herhalingen gehad heb, maar nog niet klaar ben, bijvoorbeeld omdat ik nog een paar minuten te gaan heb voordat ik thuis kom. Als je dat niet doet is de workout automatisch afgelopen na de laatste herhaling en wordt je Garmin dus gestopt. Ik zet deze stap aan het eind van elke training. Soms ook aan het begin, als ik eerst een warming up wil lopen en dan zelf wil besluiten wanneer de volgende stap moet beginnen.

Vervolgens kun je vanaf de linkerkant van het scherm, waar je al je workouts terugvindt, je schema in de kalender gaan plaatsen. Dit doe je het eenvoudigst door de workout naar de betreffende datum/dag te slepen in de kalender weergave onderin beeld.

 

Vervolgens stuur je de gegevens naar je Forerunner. Natuurlijk is dit niet heel erg interessant als je slechts één workout per keer inplant, maar wel als je meerdere workouts maakt, bijvoorbeeld voor een hele week. De workouts die je maakt blijven gewoon staan in Garmin Training Center dus je kunt ze elke keer opnieuw gebruiken wanneer dezelfde training terugkomt in je schema. (Handig: je kunt een training dupliceren en zo makkelijk een kleine aanpassing doen zonder de oude training te overschrijven).

Op de Garmin Forerunner

Wanneer je de trainingen heb ingepland en naar je Forerunner hebt gestuurd staan je workouts klaar voor de komende dagen/weken. Op de Forerunner hoef je nu alleen nog maar Mode > Training > Scheduled te drukken en je krijgt automatisch de training van die dag te zien, met één druk op de knop start je deze vervolgens. Als je een keer een training wilt doen die eigenlijk pas voor de dag erop in de planning staat kun je met de pijltjestoetsen gewoon naar de volgende en vorige trainingen gaan.

Persoonlijk vind ik dit een erg prettige manier om te zorgen dat ik mijn trainingen op de juiste dag doe zonder dat ik daar over na hoef te denken op het moment dat ik wil gaan vertrekken. Niet meer uitzoeken wat er op het programma staat: je horloge weet het al.

2 thoughts on “Trainingen inplannen in je Garmin Forerunner

 1. Jurriaan

  Mijn forerunner 310XT gebruik ik nu ruim een jaar en ik ontdekt nog steeds nieuwe features. Dit blog is er een van.

  Tot nu toe maakte ik trainingen aan als workouts en verzond deze naar mijn 310XT. Ik verzond de workouts dus los. En dan wordt die workout niet opgenomen in ‘ingepland’. Sterker nog, de optie ‘ingepland’ is niet zichtbaar op de 310XT (Mode > Training > Scheduled).
  Totdat ik dit bericht las, en de optie ‘ingepland’ tegen kwam. Ik ging op onderzoek uit en ontdekte dat wanneer je workouts verstuurde vanuit de agenda de optie ‘ingepland’ wel te voorschijn komt. (voor zover ik de handleiding van de 310XT ken staat deze optie er niet in)

  Maarten, bedankt voor deze waardevolle tip!

  Reply
 2. Ben

  Thx mijn F620 was vanmorgen vastgelopen en heb hem weer aan de praat gekregen door deze blog te lezen. En ik ga nog maar eens rustig de andere opties die hier staan doornemen. Op mijn Mac blijft het Pop-up scherm staan (sluit uw mrbenncy aan) als ik workouts naar mijn F620 verzend, maakt blijkbaar geen verbinding dus klik ik het steeds weg als ik het via Garmin expres verzonden heb want die verbinding wordt wel gemaakt en werkt wel goed. Zo nu even de rest lezen op een ander tijdstip.

  Bedankt, voor deze site

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *