Rusthartslag bepalen, ‘s ochtends of ‘s avonds?

Zoals bekend is het interessant om als sporter je rusthartslag in de gaten te houden, aangezien het een goede indicatie van je getraindheid en herstel geeft. Om dit te doen zijn er speciale producten op de markt die hier speciaal geschikt voor zijn. Twee voorbeelden daarvan heb ik afgelopen weken op mijn blog geplaatst: de Oximeter en de Sport Pulse Ring.

Maar op welk moment van de dag meet je die hartslag nou? Maakt het überhaupt wat uit?

Persoonlijke ervaring leert dat het zeker wat uitmaakt! Afgelopen week heb ik zowel ‘s ochtends als ‘s avonds (in bed, liggend, wakker) mijn rusthartslag bekeken. Het valt daarbij op dat mijn hartslag ‘s avonds stelselmatig een paar slagen lager is dan de ochtend die daarop volgt. Het gaat om een verschil van ongeveer 3-4 BPM, toch een behoorlijk verschil.

Een korte rondgang over het internet leert me voorlopig dat meer mensen zijn die dat hebben, onder andere op een Belgisch Mountainbike forum. Verder vooral mensen bij wie het andersom is.

Hoe zit dat bij jullie? Wat zegt het en hoe zou dit verschil kunnen ontstaan (andersom kan ik me veel beter voorstellen namelijk)?

2 thoughts on “Rusthartslag bepalen, ‘s ochtends of ‘s avonds?

 1. vandermaesen

  Klopt.
  Ik herinner mij een artikel ivm rustpols en deze zou bij sommige personen s avonds lager zijn dan s ochtends.
  En ook bij mij is dit het geval.
  Nu zijn er wel een aantal factoren die een invloed hebben, manier van wakker worden (natuurlijk of wekker), opstaan met een volle blaas en kwaliteit van je nachtrust.
  Ik neem mijn rustpols s avonds wanneer ik een 5 tot 10min neerlig op bed.

  Grtz

  Nick

  Reply
 2. Sylvia

  Hallo.

  Ik heb dit ook als ik mijn rusthartslag s’ avonds meet is hij lager dan in de ochtend. Waarom dit zo is weet ik ook niet.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *