Verslag halve marathon Utrecht – 1:25:54, warmte en blaren

‘s Ochtends de hele marathon gevolgd bij RTV Utrecht, tussendoor naar het Merwedekanaal op de eerste mannen een hart onder de riem te steken, en een prachtige prestatie van met name Michel Butter gezien, die in de laatste kilometer de Keniaanse leider in de wedstrijd nog zéér overtuigend voorbij ging. Erg gaaf!

Toen was het tijd om zelf te gaan lopen. Mooi op tijd kwam ik aan bij de Jaarbeurs om mijn startnummer op te halen. Nummer opspelden, tien minuutjes inlopen en het startvak in. Voor het eerst dit jaar daadwerkelijk voordeel van mijn wedstrijdlicentie waardoor ik lekker vooraan kon gaan staan in het halfvolle startvak waar iedereen gewoon ontspannen een plekje kon innemen. Echt 100.000x fijner dan de ervaring bij de Singelloop vorig jaar, waar het dringen was tussen de recreanten.

Voor de start nog even Erben Wennemars gespot die ook weer meedeed (bij de Marathon van Amsterdam vorig jaar wist ik hem net voor te blijven) voordat we werden afgeschoten door Thijs Feuth die helaas niet mee kon doen aan de Dutch Battle eerder op de dag, op de volle Marathon. Rustig van start en proberen redelijk constant rond de 4:00/km te lopen en zo op 1:25 uit te komen was het doel.

Eerste tien kilometer ging erg lekker in gemiddeld 4:01/km, mooi op schema. In de Meern een hele hoop mensen met water, sponzen en sproeiers: dank daarvoor! Het was behoorlijk warm en de verkoeling was meer dan welkom. Kilometer 13 was taai, de Gele Brug op bij de Douwe Egberts fabriek. Hier verloor ik 13s. De brug af wist ik weer iets goed te maken, maar niet alles. De 15km toch nog in gemiddeld 4:02/km doorgekomen, 34s boven het uur.

Laatste stuk wat ingeleverd. Met een bruggetje, een tunneltje en wat scherpe bochten het tempo niet helemaal zo hoog kunnen houden als ik zou willen. Kilometer 18 in 4:14 en 19 zelfs in 4:17. Toen kwam Erben Wennemars in zicht en wist ik toch nog wat energie te vinden voor de laatste 2km. Toevallig stond de hardlopende Tweaker @chriseidhof precies op het goeie punt om dat moment vast te leggen. Dank daarvoor!

De laatste twee kilometers in 4:03 en 4:02 waren dus genoeg om hem ruim voorbij te gaan en in een mooie 1:25:54 (4:04/km) te eindigen.

Op zo’n 200m, voor de finish stond m’n vriendin nog klaar met de camera dus er zijn ook al een drietal foto’s.

Na de finish even naar het Rode Kruis… Mijn Nike Lunaracers+ hebben een mooie “vuurdoop” gehad door er meteen een halve marathon op te lopen. Hoewel ze echt super liepen, zijn er toch wel wat irritatieplekjes (een plekje of 8 om precies te zijn). Maar goed, bloed in je schoenen is ook wel weer stoer natuurlijk! Lekker met blote voeten door het leven de komende dagen (sorry, collega’s) om alles te laten uitdrogen. Eén nare bloedblaar onder m’n kleine teen, hopen dat die snel wegtrekt.

Update: filmpjes van de organisatie zijn binnen! Hieronder een compilatie van mijn doorkomsten.

Al met al een mooie middag in Utrecht!

5 thoughts on “Verslag halve marathon Utrecht – 1:25:54, warmte en blaren

 1. Chris Eidhof

  Per ongeluk? Ik had het natuurlijk helemaal van tevoren uitgezocht ;).

  Goede prestatie man!

  Reply
 2. F@lco

  Echt een zeer goede prestatie! Snelste #LGAS-er bij debuut 😉 Ik had het graag geprobeerd mee te gaan maar me waarschijnlijk vervolgens bij 15km finaal de stront in gelopen. Toch ook zeer tevreden met 10k prestatie in warmte (32e)

  Reply
 3. Jurgen Neele

  Gefeliciteerd Maarten!

  Moet je volgens mij ook wel vleugels geven als je Erben Wennemars voorbij loopt!

  Reply
 4. Hardloper

  Mooie prestatie Maarten: gefeliciteerd!
  ‘t Ziet er nog zo makkelijk uit (misschien voelt het anders?) dat ik denk dat ‘t nog wel wat sneller kan…

  Reply
  1. Maarten Post author

   Dat denk ik ook wel eigenlijk. Heb me zeker niet helemaal leeggelopen. Mede omdat ik door de warmte toch al geen PR verwachtte.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *