Wegen 2.0: Withings Body Scale mini-review

Het is weer die tijd van het jaar: de start-to-run podcasts zijn mateloos populair en heel Nederland is “hardloper”. Ik geef ze geen ongelijk, het is heerlijk weer en lopen blijft een toegankelijke sport die je bijna overal uit kunt oefenen. Veel mensen gaan hardlopen met het doel om wat gewicht kwijt te raken, andere mensen willen juist weer veel sporten maar juist niet teveel gewicht verliezen. Ik behoor zelf tot de tweede categorie: ik wil veel lopen, fietsen en actief bezig zijn, maar wil zeker niet teveel afvallen. Nou had ik al een weegschaal, maar met de Withings Body Scale kwam wegen 2.0 ineens “binnen handbereik”. Na een paar weken op de schaal stappen kan ik nu mijn eerste ervaringen delen.

Wat is het?

De Withings Body Scale is een weegschaal die digitaal je gewicht weergeeft (op 100gram nauwkeurig) en daarnaast je vetpercentage meet en je BMI berekend. Als extra toevoeging stuurt de Withings weegschaal je gegevens na het meten automatisch door naar een website, waar je gegeven verzameld worden en je deze over de tijd kunt volgen. Er is ook een iOS (iPhone, iPod touch en iPad) applicatie waarmee je de gegevens kunt inzien. Uiteraard zit er ook gewoon een display op om de waarden direct weer te geven.

Hoe werkt het?

Zoals iedere weegschaal eigenlijk. Je gaat erop staan, je gewicht wordt direct getoond. Vervolgens verschijnt er een voortgangsbalkje terwijl je vetpercentage bepaald wordt, dit duurt ongeveer 30 seconde. Je vetpercentage wordt dan weergegeven net als je BMI.

Om vetpercentage en BMI te berekenen geef je eerst via de website je lengte, leeftijd en je “body composition” op (voor als je veel sport). Dit gaat automatisch met de installatie die via een bijgeleverde USB-kabel verloopt. Hier configureer je ook het wifi-netwerk, waarna je er verder geen omkijken meer naar hebt en de USB-kabel de kast in kan. De weegschaal werkt op 4 AA batterijen en zou ongeveer 30 uur mee moeten gaan, daar kun je dus wel even mee doen aangezien je met zo’n 30 seconde per dag wel klaar bent.

Je kunt er trouwens met meerdere mensen gebruik van maken (tot 8 personen) en die worden dan automatisch herkent op basis van hun gewicht. Als je allemaal rond hetzelfde gewicht zit zal de weegschaal door middel van een gewichtsverplaatsing op het schermpje de namen langs laten komen zodat je kunt aangeven wie je bent.

Hoe goed werkt het?

Redelijk goed. Gewicht is geen enkel probleem, het versturen via wifi is nog nooit verkeerd gegaan en de bijgaande website en iOS applicatie zien er erg gelikt uit. Ook de weegschaal zelf mag er zeker zijn (ik heb de witte versie maar er is ook een donkerblauwe als dat meer je ding is). De meting van het vetpercentage valt mij echter een beetje tegen. Ik weet bijna 100% zeker dat een vetpercentage van 3,0% wel érg laag is ingeschat… Verwacht daar dus geen wonderen van. Volgens dit artikel is het voor vrouwen iets betrouwbaarder dan mannen, door de methode van meten die gekozen wordt (via de benen) en de lichaamsbouw.

Conclusie

Een perfecte gadget voor de gewichts-bewuste-sporter die een zwak heeft voor elektronica en statistiekjes (guilty…). Erg duur en overbodig voor alle andere mensen. Waarbij je van de nauwkeurigheid van het vetpercentage ook nog eens niet al te hoge verwachtingen moet hebben (zeker voor mannen). Update na 3 maanden gebruik, ik heb ‘m inmiddels weer verkocht.

Wil je er nog veel, véél meer over weten? Kijk even naar de Engelstalige review van DCRainmaker


2 thoughts on “Wegen 2.0: Withings Body Scale mini-review

 1. frunning

  Leuk om er meer over te lezen, omdat we zelf RunKeeper (GPS app voor iOS en Android om o.a. looptijden en -routes etc. mee vast te leggen) gebruikers zijn, en daar werkt deze weegschaal mee samen.
  Heb je dat toevallig ook getest?
  Op onze website http://www.frunning.nl vind je wat meer info over RunKeeper mocht je het niet kennen.

  Reply
  1. Maarten Post author

   Ik ken RunKeeper inderdaad (ben er niet zo’n hele grote fan van overigens) maar heb het niet getest in samenwerking met deze weegschaal. Ik gebruik de weegschaal wel om gegevens in het programma te laden dat ik gebruik om trainingen en “fitness” mee bij te houden. Dat werkt prima en ik denk dan ook dat het met RunKeeper niet veel anders zal zijn.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *