‘s Ochtends je rusthartslag bepalen: Oximeter mini-review

Vorige week schreef ik al een kort stukje over het bepalen van je rusthartslag wanneer je ‘s ochtends nog in bed ligt. Ook plaatste ik daar de opmerking bij dat ik een klein apparaatje had aangeschaft om dit wat eenvoudiger (en daardoor een stuk regelmatiger) te doen. Afgelopen vrijdag lag het pakketje van Amazon in de bus en inmiddels heb ik het apparaatje dus een paar dagen kunnen gebruiken.

Wat is het en hoe werkt het?

De Finger Pulse Oximeter is een vrij klein, plastic en goedkoop aanvoelend, “tangetje” dat je over je wijsvinger schuift. Door middel van een lichtmeting in je vinger wordt je hartslag bepaald. Dit werkt doordat je vinger een klein beetje verkleurt op het moment dat er vers bloed doorheen gepompt wordt. Voor het oog lastig zichtbaar, maar met de juiste belichting wel meetbaar door een stukje elektronica.

Snelheid

De oximeter is vrij snel met het bepalen van je hartslag, nadat je hem om je vinger hebt geschoven duurt het ongeveer 5-10 seconde voor je de eerste waarden op het (verlichte) scherm ziet verschijnen. Het scherm wordt ongeveer iedere seconde ververst, waardoor je schommelingen in de hartslag snel kunt waarnemen. Van wat ik gemerkt heb is het wel belangrijk om te zorgen dat het licht in de ruimte waar je zit “constant” is. Snelle flikkeringen (bijvoorbeeld in de trein, met zonlicht door het raam) verstoren de metingen.

Nadat je je hartslag hebt gemeten en je de oximeter afdoet gaat deze automatisch weer uit, waardoor de batterij (2x AAA, levensduur ongeveer 30 uur volgens de specificaties) gespaard blijft. Stel dat je per dag zo’n 5 minuten gebruik maakt van het apparaat zou je er dus ongeveer een jaar mee kunnen doen.

Nauwkeurigheid

De nauwkeurigheid valt me ook zeker niet tegen. De oximeter geeft nagenoeg identieke waarden als mijn Garmin Forerunner 310XT met hartslagband. Ik heb ze naast elkaar gehad voor een kleine 10 minuten en zag hooguit 1 á 2 slagen verschil in die periode, waarbij het vaak zo was dat de Forerunner iets eerder een wijziging in de hartslag opmerkte dan de oximeter, maar ze uiteindelijk wel op dezelfde waardes uitkwamen.

Conclusie

Als je het interessant vindt om je rusthartslag in de gaten te houden en bereid bent om wat extra te betalen voor het gemak om dit ‘s ochtends binnen een paar seconden in bed te doen is een oximeter zeker een goeie optie. Geen geklooi meer met een hartslagband en apart horloge! Voor mensen met een iPhone 4 zou ik zeker aanraden om eerst eens te kijken naar de Instant Heart Rate app. Deze doet hetzelfde en zou op de iPhone 4 vrij goed moeten werken door de aanwezigheid van een LED-flitser (op mijn iPhone 3GS werkt de app amper). Update: via @Floris_k werd ik gewezen op de Android variant van Instant Heart Rate.

Voordelen

  • Geen geklooi met een hartslagband in bed
  • Vrij snelle en nauwkeurige weergave van je hartslag
  • Verlicht display, goed leesbaar in het donker

Nadelen

  • Voelt vrij goedkoop aan
  • Redelijk prijzig (€30)

Update: Er is ook een alternatief product voor op de markt. Ongeveer even duur en wellicht beter geschikt? De Sport Pulse Ring.

4 thoughts on “‘s Ochtends je rusthartslag bepalen: Oximeter mini-review

  1. Pingback: Rusthartslag meten: Finger Pulse Oximeter » The Active Geek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *