‘s Ochtends je rusthartslag meten

Als sporter is het interessant om je rusthartslag in de gaten te houden. Naarmate je hart sterker wordt heeft het minder slagen nodig om je bloed door je lichaam te pompen. Het is daarom een indicatie van je fitheid en als je het langere tijd in de gaten houdt zou je een daling van je rusthartslag mogen verwachten (er vanuit gaande dat je tussendoor traint natuurlijk, het gaat helaas niet vanzelf).

Als beste methode om je rusthartslag te bepalen wordt aangeraden om je hartslag te meten direct nadat je wakker wordt maar nog niet bent opgestaan. Nog in bed dus. Nou kun je natuurlijk ‘s ochtends, in bed, je hartslagmeter omknopen en je Forerunner inschakelen. Je kunt ook ‘s nachts je hartslagmeter omhouden en je Forerunner aanlaten zodat je een meting over de hele nacht krijgt en achteraf de laagste waarde aflezen… Erg lekker ligt dat alleen niet en ‘s ochtends direct die band omdoen is wat mij betreft ook niet ideaal. Op zoek naar een betere oplossing dus!

Tijdens mijn reis kwam ik in Singapore echter een grappig apparaatje tegen dat gebruikt wordt om het percentage zuurstof in je bloed te bepalen, een Oximeter. Dit apparaatje klik je op je vinger en geeft dan binnen een paar seconde het percentage weer op een schermpje. Naast deze functie wordt ook de hartslag weergegeven met als bijkomend voordeel dat de meeste schermpjes verlicht zijn, zodat je ze makkelijk in het donker af kunt lezen. Erg handig om ‘s ochtends even je hartslag te bepalen voordat je opstaat dus, zonder dat je licht hoeft te maken of een band om moet frommelen!

Het modelletje dat ik in Singapore tegenkwam was aardig aan de prijs (€75) maar op Amazon vond ik gisteren een versie voor €30. Het proberen waard wat mij betreft. Binnenkort een mini-review!

One thought on “‘s Ochtends je rusthartslag meten

  1. marcel

    Hoe bepaal je je rusthartslag, is dit de laagste hartslag van een minuut oid? Hij schommelt allicht een beetje, moet je dan dus automatisch de laagste waarde gebruiken?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *