Jaaroverzicht 2010

Momenteel zit ik in Maleisië waar hardlopen een ware belevenis is. Zowel voor mij als voor de Maleisiërs. De afgelopen drie weken heb ik 7 keer gelopen, iets meer dan 60km in totaal, en ik denk dat ik op meer dan 100 foto’s sta.

Het lopen in de hitte (30gr, 90% luchtvochtigheid) is enorm wennen. De eerste keer was ik na 4,8km kapot, op, leeg. Inmiddels loop ik 10+km per keer en dat gaat goed. Het tempo moet vooral niet te hoog liggen en bij afstanden langer dan 10km moet ik echt drinken onderweg.

Onderweg is het heet en vochtig maar het echt zweten begint pas bij terugkomst: het zweet druipt van je lijf en ik vul met groot gemak 1,5L water aan. Zwaar maar leuk en lekker! Op Twitter plaats ik regelmatig wat updates als ik gelopen heb (en over onze reis) dus als je het leuk vind om op de hoogte te blijven kun je het beste daar even kijken!

Hieronder een korte terugblik op het afgelopen jaar.

Het jaar 2010 was voor mij een mooi sportjaar. Veel hardgelopen en redelijk wat op de racefiets gezeten. En korte terugblik!

Het jaar begon eigenlijk met onregelmatig wat hardlopen, twee keer per week en minder als het veel regende of koud was. Halverwege maart kwam daar ineens verandering in. Ik kocht in een opwelling mijn Garmin Forerunner 305 en ging daarmee lopen.

De direct feedback tijdens het lopen en het terugkijken van de gegevens na afloop was voor mij een enorme stimulans. Ik kreeg veel zin om kilometers te maken en het ging steeds lekkerder!

Tegen het einde van april liep ik mijn eerste wedstrijd van het jaar. Een 10km op de dinsdagavond in Utrecht. “Uit het niets” liep ik onder de 40:00! Mijn oude PR van 41:43 kon uit de boeken. Aan het eind van het jaar ging de 10km zelfs in 37:52 tijdens de Singelloop van Utrecht.

In mei liep ik de Heuvelrugloop (25km) in Veenendaal. Een aanrader voor iedereen! Heuvelachtig parcours door het bos tussen Veenendaal en Amerongen. Met 1:44:08 was ik erg tevreden en was het tweede PR van 2010 een feit.

Halverwege juni liep ik een nieuw PR op de 10EM in het Amsterdamse Bos. De tijd van 1:01:36 was zo scherp dat ik er later in het jaar bij de Dam tot Damloop bijna een minuut van verwijderd bleef!

Begin augustus was het halve marathon PR aan de beurt. De halve marathon van Ulrum ging in 1:22:46. Erg leuke loop maar wel wat ver vanuit Utrecht..

Eind augustus een hele snelle 5km in Maarssen: 17:31. Mijn tweede 5km pas en zeker een afstand die ik volgend jaar weer een paar keer wil lopen!

De hele marathon dan. Dat werd half oktober zowel een tegenvaller als een hoogtepunt. Op mijn 3:13:30 ben ik super trots, maar vooraf had ik er niet voor getekend. Een hoop geleerd en mezelf tegengekomen: dat kan ook geen kwaad af en toe! Volgend jaar weer een poging om onder de 3:00 te lopen.

Hardlopend sloot ik het jaar af met 59:02 op de 15km tijdens de Zevenheuvelenloop. Mooi, maar het kan sneller.

2010 was ook het jaar dat ik de racefiets weer oppoetste en flink wat kilometers wegtrapte. Voornamelijk met Vincent samen, waarmee ik de Giro toertocht en Veenendaal – Veenendaal (onofficieel) fietste. En ook, met Pieter erbij, de Gerrie Knetemann Classic in Amsterdam.

Een nieuw PR op alle afstanden die ik eerder gelopen had, geen noemenswaardige blessures en een hele hoop nieuwe sportcontacten doordat ik actief ben gaan bloggen en op Tweakers veel over de wat meer technische (elektronica) zaken van het sporten ben gaan lezen en schrijven. Maar bovenal: enorm veel plezier in het sporten en alles eromheen! Een geslaagd jaar!

Wat 2011 zal brengen? Dat volgt over een paar dagen, in 2011.

Sportieve groeten vanuit Maleisië en alvast een gelukkig nieuwjaar!

One thought on “Jaaroverzicht 2010

  1. Jurgen (Mavvie(GoT))

    Leuk jaaroverzicht! Het lijkt er op alsof die snelle tijden allemaal uit de lucht zijn komen vallen maar volgens mij heb je er toch aardig voor moeten bikkelen. Volgens mij heb ik nog een jaartje nodig om uberhaubt in de buurt te komen 😉

    Blijf vooral actief bloggen ik lees je verhalen/verslagen met plezier en haal er zo nu en dan nuttige tips uit, met name de Forerunner 305 posts!

    Geniet van je reis en een sportief en gelukkig 2011!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *