Gemiddelde pace/snelheid per ronde in plaats van huidige snelheid

Sinds een paar weken heb ik mijn Forerunner 305 iets anders ingesteld. Mijn basisscherm tijdens het hardlopen toonde altijd (van linksboven naar rechtsonder): tijd, huidige pace (pace), distance, heart rate. De huidige pace instelling heb ik nu gewijzigd in een (voor mij) veel beter alternatief: lap pace.

Het probleem van de “huidige pace” is dat deze eigenlijk helemaal niet zoveel zegt. Door onnauwkeurigheden in de GPS ontvangst (afwijking ongeveer 10m, bomen en andere obstakels) fluctueert de huidige pace enorm waardoor je eigenlijk nooit écht weet wat je aan het lopen bent. Dit compenseerde ik altijd met “auto lap”.

Door je Forerunner in te stellen op “auto lap”, waar ik eerder al eens over schreef, kun je automatisch elke kilometer (of elke gewenste afstand) een “split/ronde” aanmaken. Voordeel hiervan is dat je dan aan het eind van die ronde de tijd te zien krijgt die je over die ronde gedaan hebt, begeleid met een piepje. Dus, na 1km piept mijn Forerunner en laat “Lap 1: 4:30/km” zien.

Waar ik aan het einde van die kilometer op uit zou komen was echter altijd een beetje een gok. Door het veld van “pace” naar “lap pace” te zetten zie je, tijdens de kilometer, al de waarde waar je uiteindelijk op uit gaat komen!

Deze instelling wijzig je in Settings > General > Data Fields > Running.

NB: Als je géén auto lap inschakelt krijg je automatisch de gemiddelde pace over je hele loop te zien. Als je wél auto lap inschakelt en de gemiddelde pace voor je totale loop wilt zien kies je voor “Avg pace” in plaats van “Lap pace”

4 thoughts on “Gemiddelde pace/snelheid per ronde in plaats van huidige snelheid

 1. Gonadan

  Is het dan tijdens het gebruik ook mogelijk om te wisselen tussen weergave met een simpele druk op de knop? Zodat je naast de gemiddelde pace ook nog de huidige of lap-pace kunt zien. Ik kan mij zo voorstellen dat je wel op een bepaald gemiddelde wilt uitkomen maar dat je ook niet over grenzen wilt gaan om dat te bereiken. (bijvoorbeeld als je flink achter loopt)

  Reply
  1. Maarten Post author

   Dat kan inderdaad. Dat doe je door meerdere schermen in te stellen. Voor elke sport kun je meerdere schermen instellen waar je met één druk op de knop doorheen kunt bladeren. Dat gaat prima tijdens het sporten. Per scherm kun je tot 4 “datavelden” laten weergeven.

   Voor het snel schakelen is het wel belangrijk dat je die schermen vooraf hebt ingesteld. Dat zit wel diep in het menu verstopt namelijk.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *