Verslag Dam tot Damloop 2010

Vandaag was het weer tijd voor de jaarlijkse Dam tot Damloop. Inmiddels liep ik voor de 6e keer mee, maar nog nooit had ik zo ver vooraan kunnen starten. Via-via had ik een startbewijs voor de wedstrijd businessloop bemachtigd en dat betekent starten om 11:10, bijna direct achter de toplopers! Alle kans op een mooi 10EM PR dus..

Vooraf had ik de hoop uitgesproken om onder het uur te duiken. Met mijn huidige PR op 1:01:36 en de vele trainingen sindsdien zou dat er volgens mij in moeten zitten. Het weer zat mee (op wat wind na) en de startpositie was ideaal.

De eerste 3km kon ik het tempo nog wel lopen (3:43/km) maar daarna zakt het weg naar 3:53 – :57 – zelfs een km in 4:05. Behoorlijk teleurstellend dus! Waar het precies aan lag? Geen idee. Ik was goed uitgerust, had lekker gelopen in de trainingen afgelopen week, had geen pijntjes, voor m’n gevoel weinig last van de wind. Het ging gewoon niet harder. Alle data vind je hier. Mijn hartslag valt daarbij overigens wel op, ik loop met 173BPM over de eerste 3km slechts 8 slagen onder mijn max.

Jammer maar helaas! Volgende week een nieuwe PR poging maar dan op de 10km Singelloop in Utrecht. Daar doe ik vooraf maar even geen stoere uitspraken over..

Achteraf nog gezellig even staan praten met Falco, die een mooi PR van 1:03:16 liep, en Roberto die zelf niet liep maar wel bijna ieder loper van KLM stond aan te moedigen! Leuk om een keer buiten alle weblogs en Twitter om ontmoet en gesproken te hebben! Helaas liep ik Elroy (1:32:13) en Pieter (1:10:04) mis omdat ik na 3 uur wachten op mijn, veel later startende, vader (mooi PR in 1:32:41 op 56 jarige leeftijd) alleen nog maar kon rillen van de kou.

Update: foto’s en videobeelden zijn er nu ook!

7 thoughts on “Verslag Dam tot Damloop 2010

 1. Elroy

  Netjes hoor die 1:02! Helaas geen PR, maar je hebt wel een verdomd snelle tijd neergezet! Ik zal volgend jaar ook maar eens ”echt” gaan doodlopen op de 16,1KM. Nu eerst lekker focussen op Berlijn:D

  Reply
 2. Falco

  Prima tijd natuurlijk maar ik denk ook dat je sneller kunt.

  Raar trouwens dat je slechts 181 klokt. M’n 34-jarige hart is wat ouder en heeft wel eens 194 op de Garmin gehad (finish 10km).

  Mooi PR ook van je pa, de mijne van 61 zat op 1:26. The family battle continiues…;)

  Reply
  1. Maarten Post author

   Die lage HRmax snap ik ook nog steeds niet echt. HRrust is ook heel laag (38 ongeveer bij het opstaan), dus echt een probleem is het niet.

   The family battle continues! Loop jij nou ook in Utrecht komende zondag? Ik wel en mijn vader ook. 😉

   Reply
 3. Pieter de Boer

  Wij spreken vast even voor jou alles bepalende marathon van A’dam! Ik ga die dag halve marathon lopen.

  Top prestatie zeg! Mijn 1:10 was niet maximaal, maar op dit moment denk ik daar niet meer vanaf te kunnen halen dan een minuut of 5. Die snelheid van jou dat lukt mij echt niet! 🙂

  Groeten!

  Reply
  1. Maarten Post author

   Ha, leuk dat je de halve in Amsterdam ook loopt! Ik zit na afloop weer te kleumen in het Olympisch Stadion (mijn vader loopt ook de halve) dus ik zie je wel langskomen!

   Reply
 4. Vincent

  Ondanks dat je geen pr hebt gelopen toch een mooie tijd. Elke dag is anders en je kan nooit precies voorspellen hoe je zult lopen. Die tijd onder het uur komt er vanzelf wel.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *