Verslag Vechtloop Maarssen (5km) – dik PR: 17:31!

Mijn 5km PR dateerde van 16 april 2010 toen ik tijdens de Unicefloop in Breukelen mijn eerste 5km liep. Ik stond toen behoorlijk aan het begin van mijn trainingen voor de marathon van Amsterdam -dat doel had ik volgens mij net bedacht- en het leek me leuk om eens een wedstrijdje over 5km mee te lopen. Ik liep toen 18:59 en verbaasde mezelf daar best wel mee. Een paar dagen later liep ik voor het eerst een 10km onder de 40:00.

Vandaag was de Vechtloop in Maarssen, een loopwedstrijdje dat ik op internet tegengekomen was en wat op 15min rijden wel de moeite leek om aan mee te doen. De tijden van voorgaande edities zagen er snel uit dus ik wilde mezelf daar wel weer een keer uitdagen om mijn 5km PR aan te scherpen.

Om 19:30 klonk het startschot en ik was bijna direct lekker weg. Bijna, want na 10m struikelde ik even over een loper die wel heel relaxed weg ging. Gelukkig liep het voor beide goed af en konden we gewoon door, zonder echt te vallen. Vervelend dat er -zoals eigenlijk altijd wel- mensen helemaal vooraan gaan staan die absoluut niet voor een “tijd” lopen. Ze vinden het -je hoort het ze zeggen- gewoon lekkerder om vooraan te staan. Alsjeblieft, doe dat niet en laat de snellere lopers hun gang gaan voorin..! Het is echt storend, zeker bij een loop zonder netto-tijdmeting!

Genoeg gezeurd, mijn loop ging geweldig. Met een behoorlijk hoge hartslag (168 gemiddeld, 171 gemiddeld over de laatste 4km) zat ik slecht 10 slagen onder mijn HRmax. Het had echter geen invloed om mijn lopen en ik kon eigenlijk zelfs zonder te verzuren (het kan dus harder?) de 5km volmaken.

Onderweg zag ik de tijden natuurlijk wel langskomen op mijn Forerunner (3:31/km) maar een eindtijd had ik daar voor mezelf niet echt aan gekoppeld. Alleen dat ik daarmee de doelstelling van 18:30 zou gaan halen..

Het was dan ook echt nog een verrassing toen ik de laatste bocht om kwam en de klok zag: 17:19 – 17:20 – 17:21.. Met een -eigenlijk veel te korte- eindsprint was ik in 17:31 binnen. Een hele stevige verbetering van mijn PR en erg gaaf om te kunnen zeggen dat ik boven de 17km/h gelopen heb (17,14km/h). Mijn volledige racegegevens vind je hier.

Volgens mij hoorde ik op de finishlijn zeggen dat ik 10e was geworden, ook leuk natuurlijk! Nu op naar de 16:xx!

4 thoughts on “Verslag Vechtloop Maarssen (5km) – dik PR: 17:31!

 1. Falco

  Gefeliciteerd. Ja, was inderdaad kl#te die start…stond respectvol op ca. 4e rij, achter de URT mannen, maar dat was dus toch te bescheiden, moest de eerste 100 m inhoudend slalommen…f#ckers (volgens Garmin pas na 12 sec onder de 4.00 min/km!). Toch nog eerste km in 3.34. Ik moet je in de rug hebben gekeken want had een 17.42 zoals ik al tweette. Voor mij ook een nieuw PR maar ik had 4,83, jij 4,91 en iemand anders 4.92 km. Garmin heeft bij mij de bochten afgesneden dus ik hou het ook maar op 4,91 km.

  Reply
  1. Maarten Post author

   Ha Falco, dank voor je bericht! Ik kan jouw tweets (nog) niet zien want die zitten achter een slotje. 😉 Als je me hebt geaccepteerd dan kan ik meelezen! Mooie tijd ook voor jou, bijna een minuut van je PR af! Gefeliciteerd!

   Start was vervelend inderdaad, het is helaas bijna altijd zo. Niks aan te doen!

   Ik denk dat ik je op het stukje langs de Vecht ingehaald heb, net voor kilometer 3. Rood shirt/hemd (LGAS) en dezelfde schoenen als op je blog foto’s als ik het goed heb?

   Wat betreft de afstand: ik ga er vanuit dat die goed gemeten was..!

   Reply
 2. Rene

  Het was een heerlijke loop. Ook ik heb een PR gelopen 🙂 27,17 op de 5. Mijn runkeeper gaf overigens aan dat de afstand geen 5, maar 4,79 meter was. Start en finisch waren nu gelijk en vroeger stond de finish op dezelfde plek, maar was de start net voor de brug op de Kaatsbaan en dat scheelt ongeveer 100 meter. Dus je kan ervan uit gaan dat je 4.8 hebt gelopen in plaats van 5! Maar het was fantastisch weer en weer een lekkere loop!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *