Laat je niet misleiden door Garmin Connect..

Tijdens het uploaden van wat activiteiten vanaf mijn Forerunner viel me de afgelopen weken op dat de pace (min/km) en snelheid (km/h) soms af lijken te wijken van de werkelijkheid. Vandaag heb ik er eens wat beter naar gekeken en het kan soms een verschil van 2 seconden (per kilometer) zijn, altijd in je voordeel!

Als voorbeeld neem ik een hardloopactiviteit van exact 10km die in 39 minuten en 59 seconden wordt afgelegd. Een simpele rekensom leert dat dit 4:00/km -of exacter: 3:59.90/km- is. Echter, als je dit (handmatig) invoert in Garmin Connect dan gebeurt er het volgende.

In het invoerscherm verandert de pace naar 3:59/km. Een klein foutje in de afronding zou je kunnen zeggen, slechts 0.9 seconde. Als je de activiteit echter opslaat wordt er blijkbaar nogmaals een “correctie” op  toegepast.

Je loopt nu ineens 3:58/km. Dat is een verschil van 1.9 seconde per kilometer met wat je eigenlijk gelopen hebt! Als je daadwerkelijk 3:58 gelopen had over 10km dan was in je 39:40 klaar geweest. Toch wel een groot verschil..!

Het verschil wordt echter nóg groter als je over langere afstanden gaat kijken. Zeg dat je beide (tijd en afstand) x4 doet: 40km in 2:39:59. Dan loop je, als je het uitrekent een tempo van 4:00/km, of exacter: 3:59.975/km. Als je dit echter handmatig invoert in Garmin Connect dan krijg je onderstaande pace te zien.

Als je de activiteit nu opslaat dan wordt het zelfs, wederom, 3:58/km.

Op deze afstand is dat verschil doorgerekend maar liefst 1:20 op je eindtijd want met de weergegeven pace zou je in 2:38:40 klaar geweest zijn!

En nu?

Tja, de verschillen zijn niet zo heel groot (maar worden groter naarmate je sneller loopt) dus heel veel zal het voor de meeste mensen niet uitmaken. Het is in elk geval goed om het je te realiseren zodat je niet blind op de weergeven pace af gaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *