Welk GPS sporthorloge moet ik kopen?

Er is een aantal fabrikanten van “GPS-enabled sports watches” (belangrijkste: Garmin, Timex, Suunto en Polar). Voordeel van deze sporthorloges is dat niet alleen je tijd en eventueel hartslag kunnen worden weergegeven maar dat je ook kunt zien wat je afstand, snelheid, tijd per kilometer, cadans, enz. is. Welk horloge moet je nou kopen als je een hardloper/fietser/triatleet bent?

Gelukkig heeft Ray Maker op zijn website een uitgebreid overzicht geplaatst van de verschillende opties die je hebt. Hij vergelijkt de verschillende types van Garmin en Timex om tot een advies te komen welk horloge voor welk type sporter geschikt is. Goed om te weten: hij neemt daar niet de alternatieven van Suunto en Polar (alleen GPS met extra armband) in mee!

Het hele artikel lees je hier: My 2010 Athletic GPS Device Recommendations

In het kort

Triatleet: Garmin Forerunner 310XT
Fanatieke hardloper: Garmin Forerunner 305 (310XT als je Ultrarunner bent)
Casual hardloper: Garmin Forerunner 305
Fanatieke wielrenner: Garmin Edge 500 (705 als je “TomTom functionaliteit” wilt)
Casual wielrenner: Garmin Forerunner 305

Vind je bovenstaande opties te groot voor om een pols (zijn ze niet, maar vooruit) dan heb je twee alternatieven: Garmin Forerunner 110 en 405. Hou er rekening mee dat je bij de 110 wel flink wat inlevert op functionaliteit. Update: de mogelijkheden van de 405 zijn nagenoeg identiek aan die van de 305.

Al een Forerunner in je bezit? Op deze pagina vind je wat handige tips voor het gebruik!

Mijn persoonlijke mening

Tja, ik kan er niet veel van zeggen. Ik heb alleen een Garmin Forerunner 305 waar ik voornamelijk mee hardloop en soms mee ga wielrennen. Dat bevalt me enorm goed en is -kijkend naar de mogelijkheden en prijs van andere horloges- wat mij betreft het beste wat je voor je geld kunt kopen.

Er zijn allicht mensen die daar heel anders over denken: die mogen in het veld hieronder hun mening geven!

5 thoughts on “Welk GPS sporthorloge moet ik kopen?

 1. kenneth

  Ik heb alleen de Garmin FR405 en hoewel flink duurder dan de 305 zit hij qua functionaliteit volgens mij op het niveau van de FR305 (itt de FR110 inderdaad). Je moet alleen met de touch bezel kunnen omgaan: you either love it or hate it.

  Reply
 2. Wazzup

  hmmm…misschien toch wel leuk voor in mijn schoen of onder de boom… Tot nog toe deed ik het met een GPS-enabled nokia (5230) maar sinds die overleden is probeer ik het zonder. Het loggen van je loopjes is echter wel heel erg leuk. Ik heb gezien dat je er ook loopjes in kunt voor-programmeren.. dat is een groot winst-punt voor wie wat variatie wil zonder al te veel te verdwalen, en ik neem aan dat ik mijn intervallen er ook wel in krijg (in tijd,niet in afstand).

  (hoef ik mijn telefoon alleen nog maar te gebruiken voor als foto/video camera, MP3-speler en oh ja om mee te bellen eventueel)

  Reply
 3. Edwin Middelveld

  Ook heb net zelf de Nike gps watch gekocht
  Hiervoor garmin 305 gehad moet zeggen dat je minder functies hebt op de Nike maar de Nike
  Connect sneller met de sat Ziet er gelikt uit en heeft een handige interface
  En Nike gaat verder met nieuwe.ontwikkelingen
  Voor het toestel ik loop er alleen hard mee en interval trainingen meer heb ik niet nodig
  Doe jij dit ook zou ik voor de Nike gaan grt ed

  Reply
 4. Sam

  Hoi collega-sportfanaten…

  Een vraagje voor de techneuten onder ons…

  Ik heb me deze zomer (eindelijk) een Garmin Edge 800 aangeschaft voor op de fiets: super toestel!
  Daarnaast heb ik al enkele jaren een Polar RS400, waar ik nog steeds heel tevreden mee ben.
  Probleem is natuurlijk dat de 2 toestellen van geen kanten compatibel zijn, en dat ik dus eigenlijk twee hartslagbanden zou moeten aandoen tijdens een wedstrijd…tamelijk absurd, toch?

  DUS….op zoek naar oplossingen, dacht ik… maar niet dus hmm

  Mijn idee was om een nieuw horloge aan te schaffen (mét gelijk ook een ingebouwde GPS, als ik dan toch moet investeren), die compatibel was met de hartslagband van de Garmin (de Premium, soft strap), zodat ik de hele wedstrijd mijn horloge zou kunnen dragen.
  Zo kom je dus bijna automatisch terecht bij de Forerunner-serie van Garmin, MAAAAAR groot was mijn verbazing om vast te stellen dat alle toestellen uit de serie, op één schandalig duur exemplaar na, de 910 XT, NIET geschikt zijn om mee te zwemmen…begrijpe wie kan?!

  Vraag is dus: bestaat er een betaalbaar waterproof horloge met GPS (al dan niet ingebouwd), dat communiceert met de ANT+ hartslagband van Garmin? Mijn idee was dat de ANT+ techniek toch iets universeel was, dat zowat boven de merken zou staan?

  OF ik draai de redenering om, en zoek een betaalbaar waterproof horloge met bijpassende hartslagband, die wél communiceert met mijn Edge 800?

  Na heel wat Googelen kwam ik al uit bij de Nike+ Sportwatch, maar die heeft schijnbaar geen gewone chrono-functie, die je bv bij het zwemmen zou kunnen gebruiken. Iemand ervaring mee? En het zoeken naar satellieten zou ook tamelijk lang duren?
  Andere oplossing zouden de Ironman-horloges van Timex zijn, maar die zijn dan blijkbaar niet meer te vinden met GPS?! (Hebben wel een model, maar is niet meer te koop).

  In mijn vaste sportwinkel was het antwoord kort en duidelijk: dat gaat u niet lukken hoor! Is het heel erg dat ik me daar ni zomaar bij neerleg? 😉

  U hoort het…I could use some help here 😉

  Grtz,
  Sam

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *