Meevliegen met een fotoshoot van de Royal Jordanian Falcons

Vanmorgen om 8:00 zat ik in de auto om Menso op te halen. Ik zou met hem meegaan op een fotoshoot met een team van stuntvliegers uit Jordanië. Morgen -woensdag- geeft dit team een show tijdens Rescue Vlissingen (in Zeeland dus) en vandaag was daar de oefening voor. Het werd een dag die ik niet snel zal vergeten: in een klein vliegtuig vlak boven, onder en naast een stuntteam vliegen..

Om 10:30 kwamen we aan op de luchthaven, waar -na even zoeken naar onze piloot voor die middag- de koffie al klaar stond. Na een korte introductie sloten we om 11:00 aan bij de piloten van de Royal Jordanian Falcons om te horen wat er voor die dag op het programma stond. Om 14:00 zou er geoefend worden boven het terrein -de boulevard- van Vlissingen waarna wij om 16:15 nogmaals met het team de lucht in zouden gaan om de geplande shoot te doen.

Wij stonden om 14:00 dus klaar op het strand van Vlissingen om een eerste indruk op te doen, voor mij dan.. Voor Menso zijn dit soort demonstraties al lang niks nieuws meer. Helaas zaten de vliegtuigen een aardig eind uit de kust -en keek ik vooral mijn ogen uit- waardoor ik er zelf maar een paar foto’s van heb kunnen nemen.

Menso bleek er echter nog twee hele stoere tussen te hebben zitten!

Het “echte werk” moest toen natuurlijk ook nog beginnen. Om 15:00 waren we terug op Zeeland Airport en gingen we ons klaarmaken voor onze vlucht. Het was nog aardig proppen om met vier personen in de toch niet al te grote Cessna te kruipen, zeker als je twee camera’s met flinke lenzen meesleept.

Na even wat inventariseren -kan het raam open tijdens het vliegen? Waar laten we de camera’s? Waar gaan we heenvliegen?- werd om 16:15 het startsein gegeven. Ik denk dat ik nog nooit zo genoten heb op een achterbank. Na het opstijgen vanaf het grasveld zagen we achter ons de Falcons hun eerste formatie al klaarmaken. Wij vlogen richting Vlissingen en eenmaal boven de zee maakte we een draai naar rechts. Uit het rechterraam kijkend had ik een prachtig zicht op de haven van Vlissingen waar we in een hoek van 45 graden boven hingen. Onderstaand een “reconstructie voor de beeldvorming”! Wij zijn blauw, de Falcons zijn het rode lijntje.

Ons vliegtuig trok weer recht en precies op dat moment kwamen de Flacons rechts onder ons tevoorschijn. “Smoke on!” klonk het over de radio en drie witte strepen vormden zich achter de vier vliegtuigen..

Dat ziet er ongeveer zo uit vanuit het raam. Kippenvel.

Vervolgens hebben we nog een heel stuk doorgevlogen langs het strand, waar ook echt supergave foto’s uitgekomen zijn. Kijk en huiver!

Wat moet je hier nou verder nog van zeggen? Enorm gave -waarschijnlijk maar hopelijk niet- once in a lifetime ervaring! Heel, heel erg gaaf!

Fotocredit uiteraard naar Menso van Westrhenen van MilAviaPress.com.

One thought on “Meevliegen met een fotoshoot van de Royal Jordanian Falcons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *