Racefiets schoonmaken: ketting en cassette

Vanmorgen stond de postbode voor de deur met een gisteren besteld pakketje van Futurumshop.nl. Een simpel gereedsschapsetje voor fietonderhoud, iets waar mijn 25 jaar oude fiets wel weer eens wat van kon gebruiken. De bedoeling was om de ketting er helemaal af te halen, de cassette van het achterwiel te halen en alles helemaal schoon te maken en opnieuw in te spuiten. Het liep alleen een klein beetje anders.

Allereerste een overzicht van het pakketje. Hier zou ongeveer al het speciale fietsgereedschap in moeten zitten wat je nodig hebt om te sleutelen aan een Shimano opgebouwde fiets. Voor €44 een redelijk goede deal leek me zo!

Na het bekijken van de verschillende gereedschappen was het tijd om m’n handen vies te gaan maken. Gelukkig had ik een paar weken geleden mijn fiets al een keer helemaal schoon gemaakt, waardoor ik ‘m in elk geval weer aan kon raken zonder meteen zwart handen te krijgen. Dat gold echter niet voor de ketting en alles wat zich daaromheen bevond.

Vóór de schoonmaakbeurt

Na even te hebben gekeken hoe het allemaal precies moest kwam ik tot de ontdekking dat de cassette van het achterwiel halen niet ging lukken. Het speciale stuk gereedschap wat daarvoor zou moeten zorgen paste op geen enkele manier tussen de cassette en de as. Het scheelt misschien een halve millimeter, maar het past echt niet. De ketting vervolgens -waar een kettingpons- voor was bijgeleverd durfde ik er niet af te halen, bang dat ik de hele boel zou verbuigen en er niet meer op zou krijgen..

Uiteindelijk heb ik alles weer teruggezet, met een oud t-shirt -nota bene een gratis  shirt dat ik kreeg na mijn 10km PR in Delft van twee maanden geleden- heb ik de ketting helemaal ontdaan van alle ranzigheid. Vervolgens met flink wat siliconenspray ingespoten en mijn “gouden” fiets is weer klaar voor de volgende uitdaging! Wellicht wordt dat volgende week zondag: “De Hel van de Heuvelrug” klinkt me goed in de oren!

Nog een paar foto’s, vóór en na, waaruit blijk dat een t-shirt -in elk geval op het oog- ook prima werkt! Maar, tips zijn welkom!

Voor..

..na!

2 thoughts on “Racefiets schoonmaken: ketting en cassette

 1. Vincent

  Weer aan het SOG-en zie ik ;).
  Je setje lijkt sprekend op mijn aldi-setje, volgens mij is het veel hetzelfde alleen met een ander naampje erop.
  Heb zelf nog nooit mijn casette gedemonteerd, het is me ook niet helemaal duidelijk welke tools je daar voor nodig hebt.
  Je ketting verbuigen doe je trouwens niet zomaar, alleen hem weer in elkaar krijgen kan wat lastig zijn. En anders is het een mooi excuus om een nieuwe te kopen.

  Reply
  1. Maarten Post author

   Jup, wederom..!

   Ketting wil ik best een keer demonteren, maar dan als er al een nieuwe klaarligt om eventueel gemonteerd te worden als het mis gaat.. 😀

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *