Vier trainingen in de warmte

Woensdag 7 juli – 17,6km

Voor het eerst weer een keer een lange afstand (10km+) gelopen. Terugzoekend in mijn “logboek” was dat alweer op 21 juni (!) voor het laatst. Een paar keer eerder probeerde ik het wel (de training van afgelopen maandag had eigenlijk 14km moeten zijn, die van vorige week dinsdag had 17,6km -dit rondje dus- moeten zijn) maar moest ik voortijdig afhaken omdat het gewoon écht niet lekker ging. Fijn om te merken dat het er nu wel weer in zit dus! De snelheid en tijd waren niet echt wat ik gewend ben om te lopen (13,8km/h – 4:20min/km) maar mijn hartslag van gemiddeld 161 liet zien dat het qua inspanning gewoon normaal was.

Vervelend was wel dat ik met geen mogelijkheid een GPS verbinding kon krijgen om deze training te volgen. Onderweg geen tempoweergave en gelopen afstand dus. Inmiddels is de Garmin Forerunner 305 weer teruggestuurd naar GPSshop.nl en zal er hopelijk binnen twee weken wéér een nieuwe op de mat liggen.

Donderdag 8 juli – 10km

Lang gewacht vanwege de warmte maar uiteindelijk toch nog gegaan. Een lekkere 10km gelopen over mijn vaste rondje langs het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal. Exact 10km lopen met twee viaducten over het Amsterdam-Rijnkanaal als “heuveltraining”.

Ik kwam weer dicht in de buurt bij de 15km/h (4:00min/km) en het voelde erg lekker! Het blijkt maar weer: het verschil in temperatuur levert een groot aandeel in de snelheid van lopen! Vooral niet te hard willen als het warm is dus!

Zaterdag 10 juli – 19km

Ondanks de warmte (31 graden) toch besloten om te gaan lopen. Met de auto naar het bos gereden in Bilthoven waar ik, zo was het idee, lekker in de schaduw van de bomen zou kunnen lopen. Eenmaal aangekomen was het er minstens zo heet als in de stad, dus dat mocht niet echt baten. Wel een lekkere zachte ondergrond om op te lopen! 

Met het warme weer is het toch wel erg belangrijk om tussendoor goed te drinken, dus ik had een kort rondje uitgezocht (3,8km) wat ik meerdere keren kon lopen. Op die manier kun je natuurlijk drinken langs de route leggen waar je dan ongeveer elk kwartier weer langs komt! Na 1 uur en 22 minuten was ik voor de 5e keer rond geweest en zat de training erop.

Zondag 11 juli – 24x200m interval

Om het weekend goed af te sluiten had ik voor mezelf nog wat intervalwerk op het programma staan. Zoals inmiddels misschien bekend hou ik er eigenlijk niet zo van om intervaltraining te lopen, maar als je echt sneller wilt worden schijnt het onvermijdelijk te zijn.. Vooruit dus maar weer!

In Park Oog in Al, waar ik een paar honderd meter vanaf woon, had ik een kort baantje uitgemeten van 200m (via afstandmeten.nl, mijn Forerunner is natuurlijk nog weg). Deze heb ik 24 keer afgewerkt: steeds 30.xx seconde de ene kant op (heel licht naar beneden aan het begin) en 31.xx seconde de andere kant op (heel licht omhoog aan het eind). Zeer tevreden!

Stand van zaken voor mijn doel voor juli 2010

In aanloop naar “hét doel van 2010” (een marathon in 3 uur) ga ik deze maand het aantal te lopen kilometers een beetje opvoeren naar 250km (210km in mei, 200km in juni). Tot nu toe liep ik deze maand achter op schema maar met de intervaltraining van vandaag loop ik nét een paar honderd meter vóór! Goed bezig dus!

Ben benieuwd hoe andere lopers de warmte trotseren, laat gerust een berichtje achter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *