Heuvelrugloop (25km) – verslag

Om 12:45 was de start van de 11e Heuverugloop. Je kon je inschrijven voor de 5, 10, 15 en 25km. Ook was er een jeugdloop van 1km. Ik had me ingeschreven voor de 25km: een afstand die ik nog niet eerder gelopen had. Mijn trainingen waren eigenlijk nog niet helemaal ver genoeg gevorderd (in afstand) om al 25km te gaan lopen maar het “testje” van vorige week vrijdag (23km, 14km/h) was voor mij reden om te besluiten dat het moest kunnen.

Ik had voor mezelf bedacht om weg te gaan rond de 4:10 min/km en te zien “waar het schip zou stranden”. Na ongeveer twee kilometer kwam ik gelijk te lopen met een andere loper die voor de 25km wilde gaan en ook rond het tempo van dat moment wilde blijven lopen (we liepen 4:06 min/km).

Het parcours had 3 echte klimmetjes waarvan de eerste en de laatste de grootste afstand en hoogte overbrugde. Na de eerste klim, op ongeveer 5km (tijdens de afdaling), liep ik iets uit op de loper waar ik tot dat moment mee liep. Ik haalde wat mensen in tijdens het afdalen en kwam vlak voor een andere 25km loper te lopen. Het tempo kon ik goed volhouden en ik liep steeds (wat afgeremd en dan weer versneld door de heuveltjes) tussen de 4:00 en 4:10 min/km: erg lekker dus!

Na een kilometer of 9 werd ik bijgehaald door de loper waar ik de eerste paar kilometer mee op had gelopen en kon ik aanklampen bij een andere loper die ik eerder had ingehaald. Hier kon ik aan blijven hangen tot een kilometer of 15, waarna ik hem moest laten gaan vlak nadat we samen nog iemand hadden ingehaald. Langs de kant hoorde ik dat ik op dat moment 8e liep.

Op 17,5km moesten we voor de laatste keer de Amerongse Berg op, parallel aan de Bergweg: ongeveer 1400m klimmen ging me niet in de koude kleren zitten. Mijn tempo liet ik terugvallen naar 4:45 min/km maar desondanks voelde ik mijn benen vollopen: flinke verzuring! De 19e tot de 22e km gingen nog aardig lekker omdat het flink naar beneden liep, hier kon ik weer 4:05 min/km lopen.

Vanaf kilometer 22 werd het echter afzien: mijn benen waren loodzwaar geworden en ik kreeg ze voor mijn gevoel bijna niet meer van de grond. Het tempo viel, ondanks dat het vlak werd, terug naar 4:30 min/km. Ik werd bijgehaald door de loper die ik eerder had ingehaald en in de 23e kilometer ook nog door een andere loper. Het kon me weinig schelen, ik kon alleen nog maar denken aan het moment van finishen wanneer ik mijn ene been even niet meer voor mijn andere been hoefde te zetten.

Uiteindelijk kwam ik binnen in een keurige 1:44:08 (14,4km/h): een tijd om super tevreden over te zijn! Ik ben 5e geworden in mijn categorie en 10e van alle mannen op de 25km.

De hele loop was, tot de 22e kilometer, super gegaan en ik had een erg mooi parcours in een fantastische omgeving gelopen! Het is duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is tot de 42,2km die er voor oktober op het programma staat maar voor de halve marathon kan er binnenkort zeker een aanval op mijn PR gedaan worden: ik liep vandaag (in verhouding) precies even snel als mijn huidige PR over 21,1km.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *