Golden Ten loop – verslag

Vanmiddag om 13:00 vertrok in richting Delft voor de Golden Ten loop. Een loopevenement over, jawel, 10km in de omgeving van Delft. Gisteren maakte ik mijn plannen al even bekend, er zou een aanval gedaan worden op mijn PR (39:53). Dat er, nu al, zoveel vanaf kon had ik ook niet gedacht..

Het plan is in elk geval om weg te gaan op tussen de 3:55 en 3:59 min/km (15,3 tot 15,1km/h).

Op de eerste kilometer was het DRUK. Ik was iets te ver naar achteren gaan staan bij het starten. Veel te veel mensen die helemaal niets in het “vak” voor <45:00 te zoeken hadden waren helemaal vooraan gaan staan: niks nieuws, maar ik was niet brutaal genoeg om verder naar voren te lopen dus stond tussen mensen die op 12km/h weggingen.

De eerste kilometer, die ook nog eens zeer smal was, door het mooie centrum van Delft was dus voornamelijk inhalen zonder andere mensen te hinderen. Gelukkig kwam er al na 300m wat meer ruimte toen we de markt op gingen waarna het eigenlijk al snel goed te doen was. Een eerste kilometer in 3:52 viel niet tegen, gegeven de drukte!


Drukte op 200m na de start!


Meer ruimte op 300m na de start.

Met al na de eerste kilometer een vrij hoge hartslag (173 ongeveer) gingen de volgende kilometers echt super goed. Ik kon mijn tempo vasthouden, liep flink onder mijn doel van 3:55 min/km, en mijn hartslag liep niet verder op. Ook de ademhaling was rustig, zeker als je hoorde wat andere mensen produceerde: hallo zeg..

Het parcours had een aantal bruggetje en mini-dijkjes waardoor er af en toe heel kort geklommen en afgedaald kan worden. Ook waren er vrij veel bochten die ik gebruikte om mezelf wat te prikkelen: “voor die bocht de man met het gele shirt voorbij”. Eigenlijk vanaf de start heb ik dan ook alleen maar mensen in lopen halen en dat is altijd een goed gevoel!

Vanaf een kilometer of 6 begint het rekenen. Wetend dat ik mijn PR aan het “slopen” ben ga ik langzaam denken aan een hoge 38:00 en iets later denk ik aan een lage 38:00. De laatste 2 kilometer probeer ik extra aan te zetten, wat zeker de laatste kilometer ook goed lukt (3:33 min/km, dat loop ik soms niet eens tijdens intervallen!). Als ik over de finish ga en mijn horloge stop blijkt het nog mooier te zijn dan becijferd: 37:57! Een verbetering van mijn vorige PR, dat nog maar 3 weken oud was, met maar liefst 1:54! Ik had echt geen idee dat ik dit al kon lopen! Gemiddeld 15,6km/h gedurende 10km!

  

Zojuist kwam ook de uitslag online: ik ben 23e geworden van de 939 andere “manlijke recreanten” in dezelfde leeftijdscategorie (tot 35 jaar). Niet slecht! (Als je naar netto tijd zou kijken, wat veel interessanter is met zulke grote groepen mensen dat niet iedereen tegelijk kan starten, ben ik zelfs 21e geworden!).

En voor de mensen die er echt geen genoeg van kunnen krijgen (klikken op het plaatje voor nog veel meer info):

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *