Hardloopkleding

Korte broek, lange broek, tight? Korte mouwen, lange mouwen, thermo, jasje, windjack? Altijd lastig op te bepalen wat je aan moet tijdens het lopen!

In de winter loop ik stelselmatig in een lange tight, geweldige “uitvinding”! Vaak gaat daar een thermoshirt boven. Als de (gevoels)temperatuur echter weer een beetje gaat stijgen (mijn eigen stelregel is boven de 7 á 8 graden) dan ga ik al snel over op de korte broek waarbij ik vanaf een graad of 10 ook het liefst met korte mouwen loop.

Op frisse dagen: als je het niet fris hebt tijdens de eerste kilometer ben je te warm gekleed!

Het valt me op dat veel mensen lang door blijven lopen in een tight, trui en/of jasje. Dit terwijl ik juist altijd gelezen heb dat het belangrijk is om je NIET te warm aan te kleden. Immers, als je warm gekleed bent loopt je lichaamstemperatuur sneller op en zal je hart een paar slagen meer maken per minuut: slagen die niet gebruikt worden om meer bloed naar je benen te pompen.

Gisteren heb ik, na dit te hebben gelezen in zowel een boek van Dolf Jansen als op de blog van DC Rainmaker, een petje aangeschaft voor als het regent. Evenals een (heel) dun jasje voor als het wat frisser is. Tijdens de training van gisteren beviel dit prima! Het petje is vooral lekker omdat er minder regen in je ogen/wenkbrauwen komt waardoor het simpelweg ook wat minder hard lijkt te regenen. Het jasje houdt uiteraard het bovenlijf droog van de regen, waardoor je niet zo snel afkoelt.

Het hardlooppetje en -jasje dat ik heb aangeschaft (jasje heb ik in het zwart):

Hardlooppetje KalenjiHardloopjasje Kalenji

2 thoughts on “Hardloopkleding

 1. Charlotte

  Hoi, hier een beginnende hardloopster. Even een nieuwsgierige vraag;

  Ik ben op zoek naar een hardloopjack voor de koudere / winderige dagen en kwam dus een kalenji jacket tegen. Nou zie ik het online dus kan ik het niet goed voelen of aantrekken.
  Nu je er al een tijdje één hebt, wat is jouw mening over het jack?

  Reply
  1. Maarten Post author

   Sorry voor de late reactie. Ik gebruik het jasje inmiddels niet meer, maar ben er tot op het laatste tevreden over geweest. Prima spul!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *